Pohodičku mají všichni až na toho, kdo běhá okolo roštu. Ten, kdo má grilování na starosti, má plné ruce práce. Všechno musí být ťip ťop. Největší odměnou je pro šéfa grilu pochvala, jak se mu to zase dokonale povedlo.

Grilovací deskypánvenáčinínádoby na nakládánídochucovací soupravykořenkymlýnkyzástěry a chňapky, které zamezí ušpinění a popálení od rozpáleného grilu i talíře a příbory pro finální servírování grilovaných pochoutek. Pro lepší orientaci u nás najdete přehledné kategorie, věnované grilování >> 

Navíc dobrot na gril, je takové množství, že jsme se rozhodli věnovat jim SAMOSTATNÝ SERIÁL:

6 TIPŮ, CO HODIT NA GRIL:

Šťavnaté vepřové maso

Vepřové maso je kromě kuřecího a uzenin nejoblíbenějším druhem, který v našich podmínkách nejčastěji používáme.

Je šťavnaté, chutná skvěle a v prodejní síti, u dobrého řezníka je snadno dostupné. Inspirujte se, jak maso připravit, marinovat a které druhy vepřového jsou nejchutnější.

Tady přinášíme tipy, jak připravit vepřové na grilu >>


Libové kuřecí maso

Jemné kuřecí, ať už libová prsa nebo šťavnaté stehenní steaky, se hodí na gril také. Je navíc velice rychle připravené, snadno se propeče a dochutí. Perfektně se proleží s čerstvými bylinkami, domácím pestem nebo pikantní marinádou.

Stačí jej péct v plátcích i napichovat se zeleninou na grilovací jehly. Tak hurá do toho.  

Inspiraci na úpravu kuřecího najdete zde >>


Vyzrálé hovězí maso

Pokud chcete svou rodinu nebo přátele při grilování opravdu pohostit, sáhněte po kvalitním hovězím. A i když panuje obecná obava z grilování hovězího, s našimi tipy se z něj i na grilu stane oblíbený druh masa. Bez kvalitního, vyzrálého masa to ale nepůjde, hledejte tedy maso, které dostatečně zrálo. Takový proces zajistí, že na grilu nebude tvrdé a zůstane šťavnaté. Nebojte se stařeného masa, je tmavší, barvou podobné spíš zvěřině, ale zážitek z jeho konzumace bude dokonalý.

Tak zkuste hovězí hodit na rozpálený gril, několik rad najdete v tomto článku >>


Chutné mleté maso

Nejlepší mleté maso si připravíte s pomocí strojku doma. Lze míchat vepřové i hovězí, hlavně musí být odblaněné a očištěné. Libové maso, např. přední hovězí nebo kýtu je dobré kombinovat s tučnějšími kusy, ideálně s bůčkem. Bude pěkně šťavnaté

Na gril se hodí velmi, jeho příprava je rychlá, nemusíte maso nakládat a nechávat odležet. Zkuste karbanátky, domácí hamburgery, válečky na špejli nebo kebab.

Možnosti přípravy mletého masa jsou široké, nechte se inspirovat >>


Grilované ryby

Ryby jsou zdravé, chutné a navíc dietní. A připravené na grilu jsou vynikající. Většinou se doporučují ryby s pevnějším masem, které se nebude rozpadat, ať už sladkovodní nebo mořské.

Vyzkoušejte pstruha, candáta, makrelu, lososa, tuňáka nebo tradičního českého kapříka. Má to ale jednu podmínku, ryby musí být vždy čerstvé. 

Nakoukněte, co je při grilování ryb potřeba >>


Křupavá grilovaná zelenina

Šťavnatá teplá zelenina z grilu je skvělou přílohou k masu nebo může být samostatnou pochoutkou, třeba s grilovaným tofu nebo sýrem halloumi. Ten má výhodu, že se na grilu nerozteče.

Fantazii se meze nekladou, grilovat můžete papriky, cuketu, lilek, cibuli, rajčata i kukuřici. Zajímavá bude v kombinaci se žampiony, chřestem nebo puky čekanky.

Jak připravit dokonalou grilovanou zeleninu se dočtete zde >>

Čas strávený při grilování s rodinou nebo přáteli je příjemný relax. Nechte se inspirovat a udělejte z obyčejného grilování speciální událost, na kterou se všichni už dopředu budou těšit.