Pro malé strávníky se hodí kuřecí prsa s jemnými bylinkami, děti si masíčko snadno i dětským příborem nakrájí a rozkoušou. Dospělé osazenstvo může zkusit šťavnaté stehenní plátky nebo pikantní křidýlka v medu, která si perfektně rozumí s klasickými BBQ omáčkami.

Ale proč se omezovat jen na grilované plátky? Kuřecí maso lze připravit společně s křupavou zeleninou jako barevné špízy, zamotat proužky kuřecího se slaninou a napíchnout na grilovací jehly.

A jestli jste nikdy nezkusili „živáňskou pečeni“, tak to rychle napravte. Kuřecí maso se kombinuje s plátky brambor, cibule, kousky papriky a slaninou a celé se griluje, tedy spíš peče v alobalu. Chutě se propojí a díky šťávě, která zůstane uvnitř balíčku, bude vše šťavnaté a voňavé.

JAK S ÚSPĚCHEM GRILOVAT KUŘECÍ:

Ačkoliv se zdá, že na kuřecím nelze nic zkazit, je třeba vychytat několik věcí. 

  1. Kuřecí není třeba dlouho marinovat. Stačí jej dochutit kořením nebo čerstvými bylinkami cca 1 hodinu před grilováním nebo až těsně před teplenou přípravou. K tomu se hodí praktické hmoždíře, grilovací jehly i soupravy náčiní.
  2. Hlavně prsa mají tendenci se rychle vysušit nebo zůstanou uprostřed trochu syrová. Proto by grilovací deska nebo mřížka měla být umístěna cca 10 cm nad ohněm, aby bylo dosaženo střední teploty.
  3. Nemusíte neustále maso otáčet. Z každé strany mu dejte podle velikosti kousků 3-5 minut.
  4. Propichování způsobuje ztrátu šťavnatosti. Vidličku rovnou zahoďte a spolehněte se na obracečku nebo šikovné kleště.
  5. Křidýlka jsou skvělá, zvlášť s medem a pikantní marinádou. Stačí grilovat je z každé strany kolem 2 minut, pak je odsuňte na stranu, kde není takový žár. Tam se mohou dopékat dalších 20 minut. 

Recept na pikantní křidélka najdete zde >>