S našimi formamizdobicími sáčkyhladítky na marcipánembosovanými válečky i podnosy a podložkami se vám bude snadněji připravovat oblíbený dortPlno zajímavých vychytávek najdete i v našem magazínu jaro/léto 2023 na str. 50-63.

Máte rádi klasický čokoládový Sacher, nadýchaný Schwarzwaldský dort plný šlehačky a višní, nahý dort s ovocem nebo korpus s jemným krémem z mascarpone, který bude lehounký jako pírko? Zkuste to s našimi vychytávkami.

  • DORTOVÉ FORMY

Klasické kovové dortové formy se samostatným dnem a lemem, jenž lze rozevřít s pomocí přezky, jsou základem každého pečení. U nás je najdete ve velikostech od 16 cm až do 30 cm, takže můžete zvolit rozměr korpusu podle počtu hostů nebo díky různým průměrům vytvořit vícepatrový dort. Některé mají i nepřilnavý povrch nebo více vkladů, např. pro pečení bábovky nebo korpusu ve tvaru srdce.

Skvělou variantou jsou i posuvné nerezové formy v kulatém nebo hranatém provedení, které jsou velmi variabilní.

Recept na vanilkový dortový korpus najdete zde >>

  • ZDOBICÍ SÁČKY, DORTOVÉ NOŽE A DALŠÍ POTŘEBNÉ NÁČINÍ

Dortové nože nebo šikovná struna pomohou prokrojit vyšší korpus tak, aby byl řez stejnoměrný a hladký. Každá vrstva si zaslouží promazání dobrým krémem. Do něho můžete poházet různé druhy drobného ovoce nebo ho posypat kousky čokolády.

Boky dortu v případě tzv. nahých dortů není třeba potírat krémem, zůstanou přiznané.

Klasický krémový dort ale vyžaduje hladké pokrytí krémem, který drží a nestéká. S tím si poradí stěrky či hladítka.

Horní část může pokrýt stékající poleva, pusinky ze šlehačky, křehké makronky, ovoce nebo jedlé květiny. Se zdobením šlehačkou nebo zbylým krémem vám pomohou zdobicí plastové a pogumované sáčky, doplněné různými typy cukrářských nerezových špiček.

U nás najdete také nejrůznější šlehací metlystěrkykuchyňské váhy pro přesné odvažování surovin, mísysíta na prosévání moukyodměrkycedníky a další kousky, bez kterých se prostě neobejdete. Nejen při pečení dortů.

  • HLADÍTKA, TVOŘÍTKA, EMBOSOVANÉ VÁLEČKY NEJEN NA MARCIPÁN

Dětská oslava se neobejde bez marcipánového dortu, plného barev, třpytek a drobných figurek, vymodelovaných podle oblíbených postav ze seriálu či pohádky.

S jeho pokrytím potahovací hmotou vám pomohou dlouhé válečky a hladítka na marcipán. Marcipán může být v hladké formě nebo zdoben dekorem z tzv. embosovaných válečků s reliéfem květin, úponků či srdíček.

S jemnějšími detaily a figurkami z marcipánu pomohou i modelovací špachtle/kostice, které mají na konci různé typy hrotů. Věřte, že si s nimi hodně vyhrajete a dort bude opravdu zábavný.

  • STOJANY, PODLOŽKY POD DORTY A ZÁKUSKY

V našem sortimentu si můžete vybrat hladké i zdobené papírové podložky, na kterých lze korpus nejen zdobit, ale pomohou i při přenášení hotového dortu a jeho servírování. Třeba na krásný skleněný nebo plastový otočný stojan.

finální servírování se neobejde bez lopatky na dort a dezertních lžičekvidliček a talířků. Takže ať už je dort vaším prvním pokusem nebo jste zkušený cukrář, určitě si každý pochutná. Zvlášť když se peče s láskou.

Orion tip: jak krájet dort s čokoládovou polevou? Připravte si vyšší nádobu s teplou vodou a dlouhý dortový nůž. Ideálně se zubatým ostřím. Nůž v teplé vodě nahřejte, rychle jej utěrkou osušte a zakrojte. Čokoláda se tak pod tlakem bude spíš rozpouštět než lámat.

My víme, že originální, vlastnoručně vyrobený dort není jen sladkým zákuskem, ale vrcholem oslavy a dárkem, který každý ocení. Společně s hořícími svíčkami a rozzářenýma očima oslavence nebo hostů bude nejen moc chutnat, ale i skvěle vypadat na fotografiích.