SUROVINY
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krystal
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce oleje a 1 lžíce vody
tvarohová náplň:
- 2 tvarohy
- 120 g cukru krystal
- šťáva z půlky bio citronu včetně nastrouhané kůry
- malinová marmeláda, ořechy, lyofylizované maliny...
POSTUP:
Připravíme si 2 šlehací mísy. Oddělíme bílky od žloutků a v menší míse vyšleháme z bílků tuhý sníh. Ve větší míse prošleháme žloutky s cukrem do světlé pěny alespoň 5 minut, aby se cukr rozpustil. Ze zkušenosti doporučujeme obecně u přípravy piškotových korpusů šlehání maximálně však 10 minut, pak se mění konzistence a korpus by byl křehký a drolivý.
Poté přidáme lžíci oleje a vody, vanilkový cukr a nakonec mouku smíchanou s kypřicím práškem. Do těsta pak ručně stěrkou jemně zamícháme sníh, spíše převracíme než šleháme. Vlijeme do olejem vystříkané silikonové formy 1 cm po okraj, lem vytvoří po vyklopení pěkný zvednutý okraj. Těsto ještě lehce urovnáme stěrkou od středu k okrajům, to zajistí, že se korpus nevyboulí. Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C 20 minut.
Rada: při pečení piškotového korpusu na dort či koláč troubu otevíráme až ve chvíli, kdy je korpus zlatý, nikdy ne dříve. Test špejlí nám ukáže, zda těsto ještě uvnitř nelepí, u této formy to ale není nutné, korpus je ve středu silný cca 2 cm, takže máme jistotu, že je těsto upečeno.
Po vychladnutí jej opatrně vyklopíme, pomažeme marmeládou a plníme směsí z rozšlehaného tvarohu, cukru, přistrouháme kůru a šťávu z půlky citronu. Směs lze různě kombinovat, např. do poloviny vmíchat marmeládu, přidat kousky čokolády, ovoce sušeného mrazem...
Zdobit lze plátky citronu, limetky, physalis, my jsme použili lyofylizované maliny a pekanové ořechy v karamelu. Koláč ke kávě byl fantastický. Sladký a přitom trochu kyselý, nadýchaný a v náplni příjemně krémový.