• ZAPERLETE

Abyste měli vše jako správní hostitelé připraveno, nezapomeňte na stylové skleničky na sektpoháry na vínovodu či něco ostřejšího. Kromě vína nebo piva si můžete vyzkoušet i míchané drinky nebo netradiční koktejly, servírované v krásných sklenicích.

  • POŘÁDNĚ SE NAJEZTE

Vymyslet dobrou večeři, která „promastí žaludek“, aby Vám alkohol dobře sedl a druhý den jste se netrápili, není nic těžkého. Doporučují se pokrmy, které jsou tučnější, ale tím není myšlen prorostlý vepřový bok nebo štangle salámu.

Dobrou volbou je silný vývar, pořádný steak či tučnější ryba, např. losos, opečený s klínky zeleniny na nepřilnavé pánvi.

Avokádová pomazánka na doma upečeném chlebu, který bude krásně kynout v ratanové ošatce, je perfektní nápad.

  • STAŇTE SE FOODSTYLISTOU

Nemáme nic proti obloženým mísám, chlebíčkům a klasickým jednohubkám. Ale není Silvestr právě příležitostí vytvořit něco jiného?

Třeba zajímavé smažené cibulové kroužky v těstíčku z mouky, vajíčka a strouhaného plísňového sýra, pikantní utopence připravené s předstihem v nakládací dóze. A kromě klasiky stojí za vyzkoušení i marinovaná červená řepa s kozím sýrem a vlašskými ořechy, krájená na tenké plátky nebo mřížky s pomocí speciální škrabky na zeleninu. Zkuste i domácí preclíky, které nemusíte tvarovat v ruce, ale s jejich přípravou Vám pomůže šikovná vykrajovačka na preclíky.

S detaily, ať už na kanapkách nebo tataráčku, pomůže pinzeta, drobné chuťovky doladí barevná napichovátka.

Co takhle chuťovku k vínu či pivu, se kterou Vám pomohou dřevěná razítka? Zkuste jednoduchý recept na SLANÉ SUŠENKY S PARMEZÁNEM >>


A JAK PŘEŽÍT OSLAVY BEZ NÁSLEDKŮ?

Abyste tento den přežili ve zdraví, poradíme na závěr několik triků, jak jej přežít. Dostatek spánku a minimum stresu zajistí, že nebudete usínat před 22. hodinou u televize. Mezi jednotlivými skleničkami zobejte a ochutnávejte připravené pochoutky a také se nezapomeňte „prolévat“ čistou vodou.

Alkohol totiž hodně dehydruje, proto tekutiny průběžně doplňujte. Držte se zásady nemíchat alkohol. Kdo chce v průběhu večera vyzkoušet vše, od vína a piva přes několik druhů koktejlů, ten dopadne špatně. A hlavně se nenechte přemlouvat k dalšímu, kdoví kolikátému panáku od vašich rozjařených přátel. Dejte si jen tolik, kolik snesete nebo si přiťukněte symbolicky.

Tak prožijte Silvestrovskou noc se svými nejbližšími, jezte a pijte s rozmyslem a přivítejte Nový rok jak se patří.