SUROVINY

  • 700 g hladké nebo chlebové mouky
  • 400 ml vlažné vody
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 4 lžičky soli
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce bílého sezamu
  • 1 lžička kmínu

co dobrého přidat: smažená cibulka, olivy, ořechy, škvarky…

POSTUP:

Příprava těsta je velmi rychlá. Stačí v míse metličkou smíchat vodu, cukr a droždí, až vznikne řídká kaše. Pak přilijeme olej, vsypeme prosátou mouku, semínka, sůl. Vše elektrickým šlehačem, v robotu nebo pěkně ručně vařečkou zapracujeme a necháme 20 minut kynout, přikryté pod utěrkou.

Těsto přeneseme na pomoučený vál a špachtlí nebo nožem jej rozkrojíme na dvě části. Jednu část rukou roztáhneme nebo vyválíme válečkem, druhou část na ni položíme a přeložíme. Takto zarolované těsto opět rozkrojíme a postup zopakujeme ještě 2x.

Do moukou vysypané ošatky vložíme těsto a zapneme troubu na 200 °C. Než se trouba rozehřeje, těsto ještě nakyne. Do trouby dolů vložíme prázdný plech. Pak na druhý plech bochník vyklopíme z ošatky a nahoře jej případně nařízneme nožem na chléb. Těsně před vložením chleba do rozpálené trouby nalijeme na spodní plech studenou vodu, ta se změní v páru a chléb pak bude krásně křupavý, s pěknou pevnou kůrkou.

Pečeme cca 25 minut. Po vytažení je položíme na mřížku a necháme ho vychladnout.

Další zajímavé recepty zde >>