Masopust je hlavně o mase

Především je to doba vesnických zabíjaček, o kterých píšeme v tomto článku >> 

Bylo zvykem připravovat mastnější jídla a dopřát si tak před půstem trochu tuku, aby člověk přečkal sychravé, ponuré období.

Jídelníčku vévodil kromě domácích klobásek, jitrniček, vařeného ovaru, sulcu, škvarků i pečený bůček nebo třeba guláš, připravovaný ve velkém. Speciality, kterými nepohrdne žádný "masožravec".


Něco ostřejšího na zahřátí

K masitým pokrmům nesměla chybět ani dobrá domácí pálenka nebo slivovička z osvědčené palírny a šikovné panáky. Ta nejen maškary v průvodu zahřála a podpořila jak trávení po vydatném jídle, tak i další taškařice a legrácky.


Koblížky nesmí chybět

Hospodyně připravovaly i poctivé masopustní koblihy, koláče plněné tvarohem a povidly a tzv. Boží milosti. Jsou to malé smažené čtverečky, vykrajované z plátu těsta rádélkem a po osmažení ještě horké obalované v moučkovém cukru.

U nás najdete zajímavé vykrajovátko na koblihy, které usnadní jejich přípravu, zároveň si můžete vybrat i šikovné hrncenerezové cedníky nebo naběračku knedlíků pro pohodlné vyndávání koblížků z rozpáleného oleje.

Přinášíme 2 zajímavé recepty, které stojí za vyzkoušení:

1/smažené koblihy, ať už plněné marmeládou, povidly, mákem nebo ořechovou náplní. Slaďoučké kulaté koblihy, potřené rozpuštěným máslem s kapkou rumu jsou neodolatelnou dobrotou.

recept: PLNĚNÉ MASOPUSTNÍ KOBLIHY >> 

 

2/ dalším vyzkoušeným receptem jsou tvarohové masopustní koláče s povidly a drobenkou. Tyhle voňavé koláče jsou inspirovány babičkou Helenkou, která je s oblibou připravuje, když čeká milou návštěvu.

recept: MASOPUSTNÍ KOLÁČE >>