Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 40 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce rumu
- 4 žloutky
- 250 ml mléka
- 40 g droždí
- špetka soli
- kůra z 1 citrónu
Postup:
Mouku, sůl, cukr a nastrouhanou citronovou kůru promícháme v míse, uprostřed uděláme důlek pro kvasnice. Na ně nasypejte trochu cukru a vlažné mléko. Až kvásek vzejde, přidáme žloutky, rum a rozpuštěné máslo. To by nemělo být horké, ale vlažné. Zaděláme těsto a necháme na teplém místě cca hodinu kynout.
Poté těsto rozdělíme na dvě části, rozválíme na cca 1,5 cm tloušťku, v tom nám může pomoci šikovný nepřilnavý váleček a na plát naznačíme vykrajovačkou tvary. Do jejich středu vložíme náplň, druhou vyválenou polovinu přiklopíme a vykrajovačkou na koblihy vykrájíme tak, aby byl hrbol s náplní pěkně uprostřed. Tím se obě vrstvy spojí. Pokud si nejste jisti, že se trefíte, lze vykrájet z druhé části kolečka a ta pokládat na spodní těsto samostatně. Odřezky lze lehce zpracovat a vytvořit znovu koblížky nebo jen kuličky, spíše ale jen jednou, pak už by bylo těsto moc tuhé.
Do kastrolu pak stačí nalít vyšší vrstvu oleje a koblihy smažit z obou stran dozlatova. Naše rada: přidejte do oleje kousek másla, díky němu koblihy zůstanou nadýchané, ale nenasáknou tolik mastnoty. Tuk musí být hodně rozpálený. Přebytečný tuk lze odsát po jejich vyjmutí na talíř ubrouskem.
- Orion tip: při smažení často dochází k prskání oleje může dojít ke znečištění okolí sporáku. Poklice s funkcí ochranného síta se bude hodit vždy, když je třeba zabránit prskání a rozstřikování oleje.
Nakonec je pocukrujeme cukřenkou se sítkem. Lze je také péct na plechu a pečicím papíře v rozehřáté troubě při 180 °C cca 15 minut, po vytažení je ihned pomažeme rozpuštěným máslem s kapkou rumu.
Pokud zvolíme neplněnou variantu a jen kousky z těsta vykrojíme, lze je naplnit i dodatečně. S tím pomůže cukrářská špička a sáček s oblíbenou náplní (jahodová marmeláda, čokoládová pomazánka...).