Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce rumu
  • 4 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 40 g droždí
  • špetka soli
  • kůra z 1 citrónu

Postup:

Mouku, sůl, cukr a nastrouhanou citronovou kůru promícháme v míse, uprostřed uděláme důlek pro kvasnice. Na ně nasypejte trochu cukru a vlažné mléko. Až kvásek vzejde, přidáme žloutky, rum a rozpuštěné máslo. To by nemělo být horké, ale vlažné. Zaděláme těsto a necháme na teplém místě cca hodinu kynout.

Poté těsto rozdělíme na dvě části, rozválíme na cca 1,5 cm tloušťku, v tom nám může pomoci šikovný nepřilnavý váleček a na plát naznačíme vykrajovačkou tvary. Do jejich středu vložíme náplň, druhou vyválenou polovinu přiklopíme a vykrajovačkou na koblihy vykrájíme tak, aby byl hrbol s náplní pěkně uprostřed. Tím se obě vrstvy spojí. Pokud si nejste jisti, že se trefíte, lze vykrájet z druhé části kolečka a ta pokládat na spodní těsto samostatně. Odřezky lze lehce zpracovat a vytvořit znovu koblížky nebo jen kuličky, spíše ale jen jednou, pak už by bylo těsto moc tuhé.

Do kastrolu pak stačí nalít vyšší vrstvu oleje a koblihy smažit z obou stran dozlatova. Naše rada: přidejte do oleje kousek másla, díky němu koblihy zůstanou nadýchané, ale nenasáknou tolik mastnoty. Tuk musí být hodně rozpálený. Přebytečný tuk lze odsát po jejich vyjmutí na talíř ubrouskem.

  • Orion tip: při smažení často dochází k prskání oleje může dojít ke znečištění okolí sporáku. Poklice s funkcí ochranného síta se bude hodit vždy, když je třeba zabránit prskání a rozstřikování oleje.

Nakonec je pocukrujeme cukřenkou se sítkem. Lze je také péct na plechu a pečicím papíře v rozehřáté troubě při 180 °C cca 15 minut, po vytažení je ihned pomažeme rozpuštěným máslem s kapkou rumu.

Pokud zvolíme neplněnou variantu a jen kousky z těsta vykrojíme, lze je naplnit i dodatečně. S tím pomůže cukrářská špička a sáček s oblíbenou náplní (jahodová marmeláda, čokoládová pomazánka...).

Další recepty nadete zde >>