Někdo je konzervativní a sáhne po tradičních receptech na perníčky, linecké cukroví a vanilkové rohlíčky. Klidně ale můžete experimentovat, používat do cukroví netradiční suroviny, např. chilli, slaný karamel, stévii nebo matcha čaj.

Abyste všechny druhy oblíbených dobrot upekli zavčas a v poklidu, připravili jsme několik tipů, které vám pomohou s jejich správným načasováním. 

LETOS TO BUDOU OPRAVDU VYPEČENÉ VÁNOCE.

1. adventní týden

Základem je seznam druhů, které se letos chystáte upéct. Podle nich si sepište ingredience, které potřebujete nakoupit. Nejenže vám včasná příprava ušetří spoustu starostí, navíc v obchodech vychytáte nejrůznější slevy. Je čas na medové perníčky nebo vánoční štolu.

Dále si zkontrolujte zásobu cukrářských potřeb a kuchyňského náčiní.

Perníčky jako klasika všech klasik a zdobení nakonec? Zjistit víc >>

2. adventní týden

V rámci druhého adventního týdne přichází čas na křupavé ořechové pracny, máslové sušenky a strojkové cukroví. Ať už u vás doma vedou kokosové, ořechové, kakaové, pudinkové, pistáciové druhy nebo pikantní cukroví s trochou exotiky.

Stejně jako perníčky, i tyto dobroty potřebují dostatek času na uležení.

Pomocníci pro přípravu strojkového cukroví a pracek jsou zde >>

3. adventní týden

Do Štědrého dne zbývají necelé dva týdny. Proto je na čase pustit se do oblíbeného lineckého cukroví, kokosek nebo išelských dortíčků. 

Vánoce bez lineckého si nedokážeme představit.

Tato česká stálice se peče snad v každé domácnosti. 

Vykrajovačky, zdobicí sáčky a spoustu dalších věcí najdete tady >>

4. adventní týden

Ani ne 1 týden zbývá do Vánoc a finální přípravy vrcholí. Vybrat poslední dárky, koupit stromek, sehnat kapra. Času není nazbyt, proto pokud stále nemáte napečeno, vrhněte se na nepečené cukroví.

Kokosové nebo ořechové kuličky, čokoládové košíčky, vosí hnízda nebo cukroví z polámaných kousků.

Papírové košíčky i formy na vosí hnízda si vyberete zde >>


JAK UŠETŘIT PŘI PEČENÍ CUKROVÍ:

Možná letos budete chtít pojmout vánoční cukroví střídměji, vzhledem k vysokým cenám základních surovin, jako je mouka, máslo či cukr. Navíc i zapínání trouby může ledaskomu zahýbat s rodinným rozpočtem.

Přinášíme několik tipů, jak snížit náklady na pečení cukroví a přitom si na něm pochutnat.

  • Jedno těsto – více druhů cukroví: napečte si do zásoby různé vykrajované tvary, které použijete na více druhů cukroví. Např. linecké těsto je tak univerzální a oblíbené, že z něho vykouzlíte slepované cukroví marmeládou, polomáčené tvary sypané ořechy či kokosem, išelské dortíčky, banánky, spodní časti na vosí hnízda a další. Tady se fantazii meze nekladou. Z dvojité várky budete mít základ, který stačí uložit do boxů či krabic a pak zdobit krémem nebo různými polevami.
  • Sněhové pusinky nebo dlouho sušené minipavlovy vyměňte za klasické linecké a pracny, těsto vložené do silikonových forem je rychle hotové, cukroví jde lehce vyklepnout a bude stejnoměrně upečené. A pokud přece jen potřebujete sušit kokosky nebo pusinky ze zbylých bílků, využijte chladnoucí troubu po pečení.
  • Vsaďte na ořechy – při procházkách jste si jistě nasbírali ořechy. Tahle surovina vás nic nestojí, stačí mít po ruce šikovný louskáček na ořechy a v Adventu se sekané nebo mleté ořechy mohou stát hlavní surovinou při výrobě pracinek, ořechového i nepečeného cukroví, třeba i v raw verzi.
  • Nenakukujte do trouby, kontrolu většinou můžete udělat přes zavřená dvířka. Trouba se při každém otevření ochladí, zbytečně se tak spotřebuje víc energie.