Letos prodávané cukroví dost podražilo, tak není nic jednoduššího, než si některé z nich připravit doma. Abyste všechny druhy oblíbených dobrot pekli v poklidu, připravili jsme několik tipů, které vám pomohou s jejich správným načasováním.

Navíc letošní nabídka domácích a kuchyňských potřeb není vůbec skromná, jsme připraveni na opravdu velké pečení.

  • Nepodceňujte přípravu

Základem je seznam druhů, které se letos chystáte upéct. Podle nich si sepište ingredience, které potřebujete nakoupit. Nejenže vám včasná příprava ušetří spoustu starostí, navíc v obchodech vychytáte nejrůznější slevy.

Dále si zkontrolujte zásobu cukrářských potřeb a kuchyňského náčiní. Kloudný váleček nebo silikonový vál, na kterém těsto nelepí, ušetří čas i práci. Důležité je mít také zásobu kvalitních vykrajovátek a zdobicích sáčků.

Sázkou na jistotu jsou kupříkladu vánoční vykrajovátka české výroby nebo váleček s embosovaným vzorem, který vytlačí ve vyváleném těstě vzor a vy tak nemusíte perníčky nebo cukroví zdobit polevou.

  • Perníčky jako klasika všech klasik

Vůně perníčků linoucí se bytem. Každoroční znamení, že jsou Vánoce za rohem. Receptů na toto tradiční cukroví je spousta. U většiny z nich nesmíme zapomenout na čas, který potřebují, aby do Vánoc krásně změkly. Proto se je vyplatí upéct várku již během prvního adventního týdne. Upečené perníčky následně vložte do dóz na potraviny a uskladněte na chladném místě. Doporučujeme k nim také přidat překrojené jablko, ze kterého natáhnou potřebnou vlhkost a krásně změknou.

A pokud si svátky nedokážete představit bez voňavých zázvorek, marokánek či anýzových sucharů, raději jejich pečení zařaďte taktéž do prvního adventu. 

  • Zdobení nakonec

Než se pustíte do samotného zdobení, doporučujeme nechat perníčky několik dnů odležet. Poté si připravte oblíbenou bílkovou polevu, cukrářský sáček a nechte promlouvat vaši fantazii. V jednoduchosti je krása, takže bílá barva polevy je tradiční. Děti ale ocení více barev, polevu pak můžete dobarvit kapkou potravinářské barvy.

Chybí vám zručnost a talent Josefa Lady? Vyzkoušejte sáčky s tenkou špičkou nebo do svého sáčku vložte samostatnou popisovací zdobicí špičku, která vám usnadní tvoření jemných detailů a drobných nápisů.

  • Pečení vánoční štoly

Kromě perníčků přichází čas na pečení vánoční štoly. Je to dobrota z kynutého těsta, plná koření a vonných esencí, některé jsou tvarohové, plněné marcipánem, čokoládou. Nakonec samozřejmě bohatě potřená rozpuštěným máslem a zasypaná moučkovým cukrem. Štola ocení pečení až 3 týdny dopředu.

Hotovou a vychladlou štolu zabalte pečlivě do alobalu a uložte na chladném místě. Uleželá bude mít lepší a výraznější chuť.