Kamarádi mě vyvedli z omylu, žádné bazalkové pesto, ale chimichuri. Tady jsem opravdu váhala, co to může být, ale po ochutnání jsem si musela říct o recept. A to mě také trochu inspirovalo podívat se na další názvy, u kterých asi mnozí budou tápat.
Trochu se ztrácíte v názvech pokrmů a nápojů, které pocházejí z jiných koutů světa? Víte, co je to souvlaki, chimichuri, hummus, tabouleh nebo guacamole? Pojďte na cestu kolem světa skrze báječné pokrmy, které zvádnete udělat i doma. Stačí mít k tomu to správné kvalitní nádobí a trochu inspirace z Orionu. Vaše Dobromila.
Zkuste třeba některý z nich:
HARISSA

– je pikantní omáčka z feferonek, olivového oleje, česneku, koriandru a dalších surovin, která má opravdu říz. Je typická pro blízkovýchodní kuchyni, plná dráždivé, spalující chuti.
Hodí se na dochucení pečeného kuřete, brambor nebo ke grilovanému masíčku.
ZOODLES

– je velmi dietní, lehká, nízkokalorická a v podstatě low carb varianta klasických špaget z pšeničné mouky. Nejjednodušší varianta je připravit si cuketové zoodles, ale klidně i špagety z řepy, mrkve, batátů nebo dýně.
A vlastně nepotřebujete spiralizér, stačí šikovná škrabka, která ze zeleniny vytvoří jemné nudličky, které stačí stočit na talíři do spirály a dochutit je špenátovou, masovou, sýrovou omáčkou, vložit je do polévky jako variantu nudlí nebo jiné zavářky nebo si připravíte netradiční salátek. Recept na cuketové zoodles najdete zde >>
SOUVLAKI

– je oblíbené řecké jídlo složené z malých kousků jehněčího nebo vepřového na špejli. Hodí se jak vepřová krkovice, tak i jehněčí krk nebo kýta, potřená česnekem, solí, olejem a citrónovou šťávou.
Z rozpáleného grilu můžete tyto úžasné špízy servírovat rovnou na stůl, doplnit je řeckým salátem s olivami nebo pita chlebem.
CHIMICHURI

– je argentinská salsa podávaná ke grilovanému masu. Z hladkolisté petrželky, oregana, rozmarýnu, česneku a dalších přísad spojených olivovým olejem vznikne voňavá bylinková omáčka. Ideálně, když máte bylinky, které vám zrovna rostou na zahradě nebo na balkoně v truhlíku nebo květináči.
Zkuste ji podávat k vyzrálému hovězímu, nebo k rybě a grilované zelenině a uvidíte, že vaše chuťové pohárky budou v sedmém nebi. Recept najdete zde >>
GUACAMOLE

– znali už staří Aztékové. Je to dokonalé avokádové potěšení ve formě jemné pomazánky, chcete-li dipu.
Nebojte se avokáda a zkuste jej jednoduše rozmačkat, přidejte jemně nakrájenou cibulku, limetkovou šťávu, česnek, čerstvý koriandr a římský kmín. Stačí vše smíchat, podávat s nachos, křehkými lupínky nebo zeleninou a máte parádičku na zahradní párty či večírek.
HUMMUS

– je studená pomazánka, pokrm pocházející pravděpodobně z oblasti Libanonu, který zdomácněl nejen v arabských státech, ale rozšířil se po celém světě. Jedná se o rozmixovanou uvařenou cizrnu, smíchanou s tahini pastou, olivovým olejem, česnekem, citronovou šťávou a solí.
Lenoši si jej mohou koupit v běžné maloobchodní síti, ale doma dělaná bude díky vlastnímu dochucení přesně podle vaší chuti. Může být předkrmem i večeří plnou bílkovin, podávanou s klínky zeleniny nebo pečivem.
TABOULEH

– je vynikající salátek považovaný za libanonské národní jídlo. Je složen z kuskusu, čerstvé zeleniny, máty, česneku, citronové šťávy, olivového oleje a soli.
A že vás máta trochu vyděsila? Zkuste si jej připravit a uvidíte, že je to přesně ta ingredience, která tam patří a povýší salát na další úroveň.
TZATZIKI

– původně řecký osvěžující předkrm z okurky, řeckého jogurtu, kopru, česneku a dalších ingrediencí, který může být i lehkou přílohou ke masovým pokrmům, třeba při domácí grilovačce na zahradě, chatě nebo na terase.
Bude i skvělou letní večeří v horkých dnech, ke které stačí přikusovat čerstvý domácí chléb. Recept najdete zde >>