Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, rovnou do pusy. Děti je milují jen tak, rozmačkané s cukrem nebo se smetanou. Navíc jsou bohatým zdrojem vitamínu C, srovnatelným s citrusy.

5 TIPŮ NA PERFEKTNÍ ZPRACOVÁNÍ JAHOD
1/ Džem

Jemné zavařeniny s drobnými zrníčky z jahod nebo s menšími kousky jsou královnou mezi džemy. Není oblíbenější suroviny. Navíc doma na něm nešetříte, takže bude opravdu výběrový.

Báječně chutná na chlebu s máslem, zamíchaný do bílého jogurtu, na palačinkách a v dezertech.

Určitě budete potřebovat širší kastrol, ve kterém se z rozmačkaných jahod rychleji odpaří voda a zhoustnenaběračky na sbírání pěny, nálevky, chcete-li trychtýře, se širokou spodní částí i zavařovací hrnce.

Základem je vždy čerstvé, nenahnilé, kvalitní zralé ovoce. Skleničky s víčky musí být sterilizované a při nalévání směsi horké. Tipy na sterilizaci v troubě nebo mikrovlnce najdete v našem článku o zavařování >> 

Mezi recepty, které jsme si oblíbili, je JAHODOVÁ ZAVAŘENINA BEZ CUKRU a DŽEM Z JAHOD A BROSKVÍ >>

Víte, jaký je rozdíl mezi marmeládou, džemem nebo rosolem?

  • marmeláda je produkt, u kterého alespoň pětinu tvoří citrusové plody
  • džem je jakákoliv zavařenina, jednodruhová nebo směs z různých druhů ovoce, bylinek apod. (zajímavý je s kombinací s mátou, vanilkou, okvětními lístky růže nebo pepřem)
  • rosol je vyroben pouze z ovocné šťávy

2/ Jahodový sirup

Úžasnou vůni a chuť vlastních jahod si lze uchovat i v domácích šťávách a sirupech. Stačí přitom dodržet poměr 1:1. 1 kg rozmačkaných jahod stačí doplnit 1 kg cukru a 10 g kyseliny citronové. Ta prodlouží trvanlivost sirupu. Pak stačí provařit, odšťavnit nebo přes plátýnko přecedit ještě horký do nahřátých skleněných lahví.

V Orionu najdete odšťavňovací nerezový hrnec, který se bude hodit i pro pozdější zpracování třešní, rybízu a jiného ovoce.

3/ Mražená dřeň a nanuky

Nanuky do ruky pro malé i velké mlsouny jsou velmi jednoduché na přípravu. Omyté jahody rozmačkejte, k tomu se perfektně hodí mačkadlo na brambory. Pak je stačí smíchat s cukrem, případně s tvarohem nebo smetanou a vložit do šikovných tvořítek na nanuky. Ta mají zvýšený lem, takže po vyjmutí nanuku na tyčce nebudou okamžitě stékat po ruce.

Náš tip: nemixujte směs úplně dohladka, menší kousky udělají z běžného nanuku, doplněného např. nasekanou mátou nebo květy levandule, dokonalé letní osvěžení.

4/ Jahodové dorty, dezerty a moučníky

Domácí jahodový dortík, moučník nebo zákusek, na kterém je pořádná vrstva čerstvých jahod, je vynikající. K odpolední kávě na terase se vždycky hodí něco dobrého, vyrobeného ze sezónních surovin. A teď, když jahody dozrávají, je správný čas na opravdovou lahůdku.

Všichni známe bublaninu s jahodami, želatinový dort, nadýchané rolády se šlehačkou s kousky jahod, muffiny nebo košíčky s krémem, zdobené jahodami.

A jestli se Vám nechce zapínat troubu pro pečení dortového korpusu, můžete si vyčarovat chutný nepečený dezert. Stačí jako základ použít piškoty nebo drcené sušenky spojené máslem, přidat tvaroh, mascarpone a pořádnou vrstvu nakrájených jahod. Zkuste kovové dortové formy různých velikostí se sponou nebo papírové cukrářské košíčky, ve kterých minidezerty můžete servírovat i na zahradní párty.

5/ Jahodové knedlíky

Každý miluje jahodové knedlíky z kynutého nebo tvarohového těsta. Ta kombinace šťavnatých jahod, těsta, moučkového cukru, másla a zakysané smetany se v ústech spojí a přinese vzpomínku na dětství. Vaše maminka nebo babička uměly určitě ty nejúžasnější jahodové knedlíky, které jste kdy jedli. Udělejte si je i vy. U nás najdete zadělávací mísyválečkypraktické hrnce, samostatné napařovací vložky nebo pařáčky i naběračky knedlíků.