SUROVINY
- 500 g hladké mouky
- 250 g cukru moučka
- 200 g másla
- 2 vejce špetka soli
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 4 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky holandského kakaa
POSTUP:
Mouku prosejeme, všechny suroviny smícháme v zadělávací míse. Zpracujeme tužší těsto, které necháme chvíli odpočinout (v případě potřeby přidáme trochu mouky). Poté vezmeme přiměřený kousek těsta, mírně jej celý pomoučíme (nebo dřevěnou formu vymeteme mašlovačkou se štětinami a moukou), vytlačíme těsto do formičky a vyťukneme ho na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10-15 minut.
I když těsto obsahuje trochu kypřicího prášku, reliéf zůstane pěkně vystouplý.
ORION TIP: můžete je na plechu před pečením mašlovačkou potřít kakaem rozmíchaným v malém množství vody, reliéf se ještě zvýrazní. A když do horních částí perníčků uděláte špejlí dírku, lze je pak např. na lýko nebo režný provázek zavěsit na stromeček nebo do adventní vazby. Spolu se slaměnými ozdobami vyniknou na leckteré chalupě.

A kdo má raději máslové sušenky, může zkusit tento jednoduchý recept:
VYTLAČOVANÉ MÁSLOVÉ SUŠENKY
SUROVINY
- 250 g hladké mouky
- 120 g cukru moučka
- 100 g másla kávová lžička skořice
- 1 vejce
POSTUP:
Suroviny opět smícháme, zpracované těsto necháme odpočinout v lednici. Postup vtlačení do formiček je stejný jako u perníčků. Pečeme na 160–170 °C asi 12 minut. Jednoduché, viďte. A přitom takové sušenky udělají velkou parádu, třeba uložené do celofánových sáčků, ozdobené stužkou s nápisem. Vykouzlíte originální voňavý dárek pro své blízké nebo milé kolegy.