SUROVINY

  • 280 g hladké mouky
  • 20 g bramborového škrobu
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

POSTUP:

Recept na jednoduché křehoučké linecké se hodí vždy. Většina receptů je založena na poměru 3:2:1, tzn. 300 g mouky, 200 g másla, 100 g cukru a žloutky. My jsme si oblíbili kombinaci mouky s trochou škrobu, sušenky jsou pak jemnější, hedvábnější.

Stačí povolené máslo metlou promíchat s cukrem, pak přidat žloutky a do této směsi až nakonec mouku. Vznikne hezky žluté těsto, které se ale nesmí přepracovat, pak by příliš změklo, při vyvalování by praskalo a bylo by tzv. přepařené. Pak jej nechte alespoň 1/2 hodiny odpočnout v lednici, zabalené do fólie, ale klidně vydrží i do druhého dne. 

Z této dávky lze po vyválení vykrájet sušenky na cca 2 plechy (pokud vám děti chtějí pomáhat, sáhněte po naší vychytávce, válečku, který umožní nastavit stejnoměrnou výšku). Při vykrajování smajlíků si vezměte špejli, lépe dostanete drobné tvary očí a pusy z vykrajovačky pryč. Nezapomeňte vykrájet i stejný počet koleček, která budou tvořit spodek sušenek. 

A kdo chce zdobit cukroví lentilkami, může je lehce vmáčknout do těsta, jen počítejte s tím, že mohou lehce po krajích popraskat.

Aktuální nabídku dětských vykrajovaček najdete zde >>

Pečte při 160 °C ve vyhřáté troubě cca 15 minut, až sušenky zrůžoví. Po vychladnutí je slepujte marmeládou nebo nutelou, horní díly pocukrujte moučkovým cukrem. Uložte je do košíku nebo do dózy na sušenky. S přenášením na návštěvu nebo do školky pomohou šikovné boxy.

Další zajímavé recepty zde >>