SUROVINY:

  • cca 3 kg nakládaček

nálev:

  • 6 dkg soli
  • 12 dkg cukru
  • 1,5 l vody
  • 0,5 l octa
  • 20 tablet cukerínu
  • nové koření, celý pepř, bobkový list, hořčičné semínko

zelenina: mrkev, kořenová petržel, cibule, kopr, křen

 

POSTUP:

Čerstvé okurky důkladně umyjte, s odstraněním hlíny pomůže i praktický kartáček se syntetickými štětinami. Nakrájejte si ostrým nožem cibuli, oloupanou mrkev a petržel na kolečka, křen také.

Do čistých, sterilovaných sklenic narovnejte co nejhustěji nakládačky, proložené pár kolečky zeleniny a snítkou kopru.

Svařte si nálev. Stačí všechny suroviny vložit do hrnce, cukerín nakonec, zalít vodou a povařit. Horký nálev s kořením nalijte do sklenic tak, aby byly okurky zcela ponořené. Okraj sklenic utřete do sucha utěrkou nebo ubrouskem, dobře je uzavřete čistým víčkem a sterilujte v zavařovacím hrnci dle návodu, nejčastěji při 85 °C asi 15–20 minut nebo dle vlastních zkušeností (někdo je nesteriluje vůbec, jen otočí). S vyndáním z hrnce pomohou kleště, kterými snadno uchopíte horní část horkých sklenic. 

Po vychladnutí zavařené okurky ve sladkokyselém nálevu uložte do špajzu nebo sklepa. Jsou skvělé k nedělnímu řízku s bramborem, sekané, čočce na kyselo, ke grilovanému masu, na obložené chlebíčky i do salátů.

Tak zavařování zdar a nezapomeňte si včas pořídit sadu sklenic, víček na závit nebo těch hladkých, která se uzavřou s pomocí tzv. hlavy. U nás najdete i zavařovací hrnce nebo otvíráky víček. 

Další zajímavé recepty nejen na nakládání najdete zde >>