SUROVINY:
- cca 3 kg nakládaček
nálev:
- 6 dkg soli
- 12 dkg cukru
- 1,5 l vody
- 0,5 l octa
- 20 tablet cukerínu
- nové koření, celý pepř, bobkový list, hořčičné semínko
zelenina: mrkev, kořenová petržel, cibule, kopr, křen
POSTUP:
Čerstvé okurky důkladně umyjte, s odstraněním hlíny pomůže i praktický kartáček se syntetickými štětinami. Nakrájejte si ostrým nožem cibuli, oloupanou mrkev a petržel na kolečka, křen také.
Do čistých, sterilovaných sklenic narovnejte co nejhustěji nakládačky, proložené pár kolečky zeleniny a snítkou kopru.
Svařte si nálev. Stačí všechny suroviny vložit do hrnce, cukerín nakonec, zalít vodou a povařit. Horký nálev s kořením nalijte do sklenic tak, aby byly okurky zcela ponořené. Okraj sklenic utřete do sucha utěrkou nebo ubrouskem, dobře je uzavřete čistým víčkem a sterilujte v zavařovacím hrnci dle návodu, nejčastěji při 85 °C asi 15–20 minut nebo dle vlastních zkušeností (někdo je nesteriluje vůbec, jen otočí). S vyndáním z hrnce pomohou kleště, kterými snadno uchopíte horní část horkých sklenic.
Po vychladnutí zavařené okurky ve sladkokyselém nálevu uložte do špajzu nebo sklepa. Jsou skvělé k nedělnímu řízku s bramborem, sekané, čočce na kyselo, ke grilovanému masu, na obložené chlebíčky i do salátů.
Tak zavařování zdar a nezapomeňte si včas pořídit sadu sklenic, víček na závit nebo těch hladkých, která se uzavřou s pomocí tzv. hlavy. U nás najdete i zavařovací hrnce nebo otvíráky víček.
Další zajímavé recepty nejen na nakládání najdete zde >>