Suroviny
- 1 dýně
- 2 lžíce kyseliny citrónové
- 1 l vody
- 1 kg cukru
- ananasová příchuť
Postup:
Dýni očistíme, oloupeme, vybereme semínka a nakrájíme na menší kousky. Do většího hrnce dáme do cca 4 l vody dýni a rozpustíme v něm 2 lžíce kyseliny citrónové. V průběhu vařeni ji kontrolujeme, nesmíme ji příliš rozvařit.
Opatrně scedíme, necháme okapat a skládáme do zavařovacích sklenic. Do každé sklenice přidáme lžičku ananasové příchutě a zalijeme cukerným nálevem: na 1 l vody dáme 1 kg cukru a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Sterilujeme 30 minut při teplotě 85-90 °C. Uchováváme v tmavé místnosti, na světle kompot ztrácí barvu.