
S BEZOVÝM SIRUPEM ZAPERLÍTE

Právě teď je pravý čas natrhat si krásná voňavá květenství bezu.
Pokud se nechcete zdržovat výrobou sirupu, stačí do džbánu napustit studenou vodu, přidat několik bezových květů a plátky citrónu. Také z nich lze připravit med, podobný pampeliškovému. Používá se při nachlazení, doslazování dezertů nebo ledového čaje.
Nejoblíbenější je příprava sirupu, který slouží v horkých dnech jako základ osvěžujících nápojů.
Proto zkuste připravit poctivý bezový sirup.
Recept k jeho přípravě najdete zde >>
Květenství sbírejte za slunečného počasí, v čistých lokalitách. V kombinaci s osvěžující perlivou vodou z výrobníku sodovky bude výborným nápojem. Ten si můžete vzít s sebou do práce, k práci na zahrádce nebo ho popíjet při podvečerní grilovačce.
Co se ještě připravuje z bezových květů? Naši rodiče nebo prarodiče si dobře pamatují květenství v těstíčku, tzv. kosmatice, smažené na pánvi. Mohou být zajímavým zpestřením jídelníčku a vzpomínkou na doby minulé.






