Tento e-shop nemusí ve vašem prohlížeči fungovat správně! Doporučujeme použít některý z novějších prohlížečů. Více informací

PAMPELIŠKOVÝ MED


PAMPELIŠKOVÝ MED

Pampeliškový med je typický svou zlatavou barvou a chutí, která je sladká a přitom mírně nahořklá. Není to vlastně med v pravém slova smyslu, ale spíše takový pampeliškový sirup, který se skvěle hodí k oslazení čaje. Má blahodárné účinky na trávicí potíže a problémy s močovými cestami. Jedná se na rozdíl od klasického včelího medu o veganský produkt.

Jeho příprava je jednoduchá.

SUROVINY

  • 400 květů pampelišek
  • 1 l vody
  • 1 kg krystalového cukru
  • 2 chemicky neošetřené citrony

POSTUP

Květy sbírejte na čistých loukách nebo zahrádce. Propláchněte je jen zlehka, ať se nevyplaví všechen pyl. Vložte je do hrnce s vodou, přidejte na čtvrtky nakrájené citrony i s kúrou a nechte 24 hodin louhovat. Potom vše přeceďte přes plátno a vymačkejte. Do této tekutiny přidejte cukr a vařte na menším plamenu 2 hodiny do zhoustnutí. Hotový med bude vždy řidší než klasický včelí med. Plňte do čistých zavařovacích sklenic a uzavřete víčkem. Je zbytečné jej zavařovat, stačí horké skleničky otočit dnem vzhůru.

Nemusíte ho skladovat v lednici, stačí chladnější tmavé místo.

Hodí se do bylinných čajů, snídaňových kaší i na lívance, kde nahradí topping nebo drahý javorový sirup.

Další zajímavé recepty zde >>

OxyShop icon Používáme oXyShop