Jsou typické svým tvarem. Nejčastěji ve tvaru stočeného provazu – oprátky, na níž se Jidáš oběsil. Nebuďme však pesimističtí, těsto můžeme tvarovat do spirály, vytvořit šneky, ptáčky, uzlíky apod. a po upečení je potřít medem.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 140 g cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 25 g droždí (větší polovina kostky)
  • 3 žloutky
  • 1 kúra z citronu
  • 120 g rozpuštěného másla (1/2 kostky másla)
  • plátky mandlí
  • 2 lžíce tekutého medu
  • špetka soli

Postup:

V menší misce rozdrobíme droždí v 50 ml vlažného mléka a zasypeme 1 lžičkou cukru. Tím se droždí nastartuje, kvásek tzv. vzejde. V zadělávací míse smícháme prosátou mouku, zbytek cukru a špetku soli. Na jemném struhadle nastrouháme kúru z citronu bez chemického ošetření. Pak už vlijeme zbytek mléka, 2 žloutky a kvásek. Ručním hnětačem nebo v robotu vypracujeme pružné těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Mísu s těstem, zakrytou utěrkou, položíme na teplé místo a necháme 1,5 hodiny kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Na lehce pomoučený vál vykrajujeme lžící větší kousky a každý vyválíme na pramen průměru 1-1,5 cm. Jidáše by měly mít tvar stočené oprátky, ale můžeme tvořit spirály, šneky či ptáčky, fantazii se meze nekladou. S tvarováním určitě rády pomohou děti.

Jidáše položíme na plech s pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Třetí žloutek rozmícháme a jidáše jím potřeme, získají po upečení krásnou hnědou barvu a lesk. Nakonec je lze posypat plátky mandlí nebo je necháme hladké.

Toto množství vyjde na 2 plechy jidášů, na každý pak vytvoříme 9 kousků, které mají po nakynutí zhruba velikost koblihy. Takže je třeba nechat mezi jednotlivými kousky dostatečné mezery.

Pečeme při 160 °C 20 minut dozlatova. Ještě teplé je potíráme mašlovačkou - medem smíchaným s lžičkou vody.

Orion tip: do dózy s krystalovým nebo moučkovým cukrem vložíme vanilkový lusk, nádherně jej provoní.