Tyto cookies jsou plné opražených vloček a křupavých oříšků.
Řepa jim dodá krásnou růžovou barvu, takže překvapí nejen vaše hosty. I děti si na nich pochutnají, pokud jim je zabalíte do svačinové krabičky do školy. A jestliže chcete odlehčenou verzi, místo cukru použijte stévii nebo xylitol, tzv. březový cukr.
SUROVINY
- 1,5 hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek hladké pšeničné nebo špaldové mouky
- 0,5 hrnku moučkového cukru
- 1 středně velká červená řepa
- ½ prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- 0,5 hrnku ořechů
- 1 hrnek strouhané, vařené červené řepy
- 3 lžíce mléka na rozředění
POSTUP:
Začněte tím, že si uvaříte červenou řepu do měkka. Řepu nekrájejte, nechte bulvu vcelku, ať se nevyvaří červené barvivo. Nebo ji lze upéct zabalenou v alobalu v troubě. Stačí ji hodit na mřížku, třeba vedle pekáče s masem, tím ušetříte energii při jejím pečení. A kdo se tím nechce vůbec zdržovat, může použít již hotovou řepu, zavakuovanou v sáčku.
Ovesné vločky opražte nasucho na nepřilnavé pánvi, nasypejte je do zadělávací misky. Máslo v misce nechte lehce rozpustit, použijte mikrovlnnou troubu, to je nejrychlejší. Oloupanou vařenou řepu nastrouhejte na jemném struhadle, vlašské ořechy nasekejte nebo podrťte na hrubší kousky. Pak už stačí vše smíchat, připravit si 2 plechy vyložené pečicím papírem a polévkovou lžící vytvořit hrudky. Ty lehce rozmáčkněte, zarovnejte do tvaru kulatých cookies. Sušenky se zvětší jen nepatrně, takže stačí rozestupy mezi kousky cca 2 cm.
Nakonec je vložte do rozpálené trouby a pečte při 200 °C asi 10 minut, shora zůstanou růžové, zespoda budou lehce dozlatova. Lze je posypat moučkovým cukrem, postříkat čokoládou nebo je nechat jen tak, ať vynikne zajímavá barva. A věřte, že typická chuť řepy tam nebude vůbec cítit. Takže si pochutnají i ti, kteří jí příliš neholdují.