Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 50 g másla nebo Hery
  • 1 vejce
  • 1 lžička koření do perníku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do perníku
  • 1 lžička kakaa

Na potření těsta:

  • 1 žloutek a lžička vody

Bílková poleva: na 1 bílek použijte podle velikosti vajíčka:

  • 140 až 150 gramů moučkového cukru
  • lžičku citronové šťávy
  • jednu až dvě lžičky škrobu

Příprava a pečení těsta:

Všechny suroviny vložíme do šlehací mísy a v kuchyňském robotu nebo pomocí ručního šlehače s metlami spojíme. Kakao klidně vynechte úplně, více těsto vysušuje. Těsto bude zpočátku drobivé, přesypeme jej tedy na silikonový vál a ručně zpracujeme. Teplo našich rukou umožní, že bude těsto pěkně tvárné, polotvrdé. Pak jej uložíme na hodinu do lednice, případně necháme v mikrotenové fólii přes noc odležet.

Teď přichází hlavní vychytávka, silikonový vál. Je důležité těsto už nepodsypávat, každá hrstka mouky navíc by způsobila, že budou perníčky tvrdé. Na silikonovém válu se těsto bude lepit mnohem méně, než na tom klasickém, plastovém nebo dřevěném. Dobrým pomocníkem je i nastavitelný váleček, který zajistí, že těsto bude rovnoměrně vyválené. Klasické perníčky se válí na tloušťku cca 5 mm, tyto je ale lepší nechat silnější.

Vánočními vykrajovačkami vykrájejte libovolné tvary a pečte 8-10 minut v troubě při 160 °C. Tato várka vyjde na 1 velký plech, jen počítejte s tím, nabydou trochu více, než klasické perníčky.

Další důležitý moment je chvíle, kdy jsou už perníčky ze spodu trochu hnědé, okamžitě je vyndejte z trouby. Při delším pečení by došlo ke ztvrdnutí perníčků. Pak je potřete rozšlehaným žloutkem, aby byly pěkně lesklé. Nakonec je do vychladnutí přikryjte utěrkou, zůstanou poloměkké.

Bílková poleva:

Vše důkladně vyšlehejte metličkovým elektrickým šlehačem. Hotová poleva se nesmí roztékat, ale ani nesmí být natolik hustá, že nepůjde vytlačovat ze sáčku. Hustotu si musíte vyzkoušet a upravit buď přidáním citronové šťávy, nebo naopak škrobu. Pokud nechcete, aby se vám při zdobení ucpávala špička sáčku nebo ústí zdobicí pistole, kupte si pro přípravu polevy moučkový cukr označený jako extra jemný a prosejte ho přes jemné sítko. Přes sítko také přeceďte vymačkanou citronovou šťávu, která může obsahovat drobná jadérka.

Perníčky také můžete třeba jen štětcem potřít klasickou bílou polevou a na kreativní dodekorování dát dětem do ruky sáček s tenkou špičkou s připravenou jemnou bílkovou polevou, ať zapojí fantazii a užijí si ten krásný předvánoční čas.

Další zajímavé recepty zde >>