Suroviny

  • 1 dýně
  • 2 lžíce kyseliny citrónové
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru
  • ananasová příchuť

Postup:

Dýni očistíme, oloupeme, vybereme semínka a nakrájíme na menší kousky. Do většího hrnce dáme do cca 4 l vody dýni a rozpustíme v něm 2 lžíce kyseliny citrónové. V průběhu vařeni ji kontrolujeme, nesmíme ji příliš rozvařit.

Opatrně scedíme, necháme okapat a skládáme do zavařovacích sklenic. Do každé sklenice přidáme lžičku ananasové příchutě a zalijeme cukerným nálevem: na 1 l vody dáme 1 kg cukru a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Sterilujeme 30 minut při teplotě 85-90 °C. Uchováváme v tmavé místnosti, na světle kompot ztrácí barvu. 

Další zajímavé recepty najdete zde.