Ačkoliv sleduje české i zahraniční cukráře, je vidět, že chce být autentický, s vlastním rukopisem, který jej odlišuje. 

Tady najdete několik jednoduchých receptů, které používá. Jsou připravené z běžně dostupných surovin, tradiční, snadné, takže si je můžete připravit doma. Rozvoňte svou domácnost a vykouzlete voňavou vánoční atmosféru i u vás doma.

 

PERNÍKOVÉ TĚSTO

SUROVINY:

  • 400 g hladké mouky
  • 50 g vajec (1 ks)
  • 50 g medu
  • 240 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 5 lžiček perníkového koření (skořice, anýz, fenykl, pepř, kardamom, muškátový květ)

POSTUP:

Ze všech uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které necháte odpočívat v lednici, klidně až týden. Rozválejte na tloušťku 3 mm a vykrajujte tvary. Pečeme na 170 stupňů, režim horkovzduch, 10–15 minut, podle toho, jak chcete mít perníčky světlé a měkké. Horké perníčky potřete žloutkem, aby se krásně leskly.

 

HMOTA NA NEPEČENÉ CUKROVÍ (VOSÍ HNÍZDA, RUMOVÉ KULIČKY)

SUROVINY:

  • 240 g piškotů
  • 120 g cukru moučka
  • 75 g změklého másla
  • 60 g rumu
  • 60 g plnotučného mléka
  • Kakao/ mleté ořechy/ ořechová pasta/ mleté lyofilizované ovoce na ochucení

POSTUP:

Piškoty nastrouháme, smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme hladké těsto. Tvarujeme vosí hnízda, kuličky a další nepečené cukroví.

 

FRANCOUZSKÝ SNÍH (PAVLOVY, PUSINKY)

SUROVINY:

  • 1 díl bílků
  • 1 díl cukru krupice
  • 1 díl moučkového cukru

POSTUP:

Bílky vyšleháme za postupného přidávání krupicového cukru do pevného sněhu. Vmícháme cukr moučka a stříkáme na plech vyložený pečicím papírem pusinky, minipavlovy, pavlovy a další sněhové pečivo. Drobné výrobky sušíme v troubě na 90 stupňů Celsia, režim horkovzduch tak dlouho, dokud nejdou odlepit od pečícího papíru. Velkou pavlovu vložíme do trouby předehřáté na 150 stupňů, ihned stáhneme teplotu na 120 stupňů, pečeme 30 minut a snížíme teplotu na 90 stupňů a sušíme, dokud nejdou výrobky odlepit.

 

LINECKÉ TĚSTO

SUROVINY:

  • 3 díly hladké mouky
  • 2 díly studeného másla
  • 1 díl cukru moučka

POSTUP:

Na každých 250 g hladké mouky 1 žloutek a 1 g soli. Všechny suroviny navážíme do mísy a zpracujeme buď ručně, nebo vložíme do kotlíku k robotu a pomocí K metly vyhněteme hladké kompaktní těsto, které zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu zachladit v lednici. Rozválíme na tloušťku 3 mm a vykrájíme tvary. Pečeme na 170 stupňů, režim horkovzduch, dokud nezačnou zlátnout okraje.


Naše vychytávky a pomocníci, kteří vám přípravu vánočního cukroví usnadní: