Hlavní přísadou pro kvašení zeleniny je mořská sůl a mletý nebo drcený kmín, pro obměnu je možné přidat česnek, křen, kopr a jiné bylinky nebo třeba mořskou řasu.

Suroviny - základní recept

  • 1 kg zeleniny
  • 2 lžíce mořské soli
  • lžička mletého nebo drceného kmínu

Pro příklad uvádíme 500 g bílého či červeného hlávkového zelí, 300 g mrkve a 200 g cibule.

Postup:

Zelí nakrouhejte ručně či v robotu na libovolně velké kousky, mrkev nastrouhejte najemno či nahrubo a cibuli nakrájejte najemno. Zeleninu promíchejte se solí a kmínem a sypte ji postupně po vrstvách do PICKLES nádoby. Každou vrstvu důkladně promačkejte, abyste vymačkali co nejvíce šťávy.
Zelenina by měla být ponořená, pokud je tekutiny málo, doplňte ji vodou z kohoutku. Poté zeleninu přikryjte menším víčkem - těžítkem, do jeho horní části postavte dřevěnou část, kterou prostrčte větším víčkem a nádobu zavřete. Gumičku natáhněte přes vykrojené V na dřevěné části a tím zafixujete těžítko uvnitř PICKLES. Zelenina při kvašení musí zůstat bez přístupu vzduchu, je tedy vhodné nádobu přikrýt ještě potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem.
Zeleninu nechte kvasit při pokojové teplotě 2-6 dní. Čím teplejší místnost a čím méně přidané soli, tím bude kvašení kratší.

Po ukončení kvasného procesu zeleninu přemístěte do menších uzavíratelných skleniček a skladujte je v ledničce, kde vydrží až půl roku.

Další zajímavé recepty zde >>