SUROVINY

  • 300 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 balení mraženého listového špenátu
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 100 ml oleje
  • 1 kypřicí prášek
  • kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu

k dozdobení: 2 tabulky bílé čokolády, lyofilizované ovoce, marcipán, sekané pistácie...

POSTUP:

V tomto receptu použijeme mražený špenát, cupcaky lze ale připravit i z čerstvého baby špenátu. Nejprve si rozmrazíme špenát. Přes cedník jej pomačkáme, aby vytekla přebytečná voda a dáme do mixéru. Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu. Vyšleháme vajíčka s cukrem do hladké světlé pěny, nejdříve na nižší otáčky, pak rychlost ručního šlehače zvýšíme. To trvá cca 6 minut. Pak přilijeme olej, přidáme najemno rozmixovaný špenát, kůru, jogurt a přisypáváme mouku s kypřicím práškem. To je vše. Jednoduché a rychlé.

Zapneme si troubu na  180 °C. Silikonovou formu ve tvaru slepiček lehce stříkneme olejem ve spreji a těsto do nich nalijeme. Plníme 1 cm po okraj, slepičky při pečení nabydou a po vyjmutí z trouby zase trochu klesnou. Pokud ještě zbyde, můžeme těsto nalít do papírových košíčků či forem na tartaletky a tyto cupcaky pak zdobit krémem a čerstvým ovocem. Pečeme v rozehřáté troubě 15 minut, ke konci pečení otestujeme špejlí, zda se již těsto uprostřed nelepí.

Po upečení ještě teplé slepičky vyloupneme z formy, necháme vychladnout na mřížce a máčíme do rozehřáté bílé čokolády. Tu není třeba ředit smetanou, v misce nad vodní lázní se rychle rozpustí do požadované konzistence. Slepičky zdobíme podle chuti, sypeme oříšky, lyofilizovaným ovocem, květy sedmikrásek, drobným velikonočním zdobením z cukru, cukrářským sáčkem s tmavou čokoládou nebo marcipánem.

Slepičky jsou pěkně vláčné, v kombinaci s bílou čokoládou budou prostě fantastické. 

Další zajímavé recepty zde >>