Suroviny

  • 1 litr mléka (neošetřené metodou UHT)
  • 1/2 citronové šťávy / 250 g jogurtu / 1–3 lžičky octa
  • sůl nebo cukr
  • bylinky

Postup:

Zahřejte litr čerstvého mléka na teplotu zhruba 96 °C (teplota těsně pod bodem varu). Můžete k tomu použít mikrovlnku, zahřívejte mléko po dobu 9 minut o příkonu 800 W. Do horkého mléka nalejte citronovou šťávu nebo ocet či jogurt, podle toho bude výsledná konzistence měkká nebo hustá. Lehce zamíchejte, mléko ztuhne, srazí se. Posolte jej nebo oslaďte podle potřeby, můžete přidat bylinky. Počkejte zhruba 15 minut.
Slijte syrovátku pomocí cedníku a uchovejte pro další použití. Vložte cedník s tvarohem do misky a nechte jej hodinu odstát v lednici. 

Tipy: K výrobě domácího sýra (tvarohu) se hodí čerstvé i pasterizované mléko a sada na výrobu sýra nebo tvarohu. Nepoužívejte UHT mléko (s vysokoteplotní úpravou). Před slitím syrovátky můžete přidat bylinky, kmín, černuchu apod.

Konzistence závisí na druhu prostředku užitého ke zkysnutí:

  •     citronová šťáva = vlhký, měkký tvaroh
  •     jogurt = tvaroh s krémovou konzistencí
  •     ocet = hustý tvaroh

A jak využít syrovátku? Syrovátku rozhodně nevylévejte. Obsahuje řadu vitamínů a mnohé minerální látky. Má na organismus blahodárné účinky - čistí organismus od toxických látek tím, že podporuje činnost ledvin a zlepšuje metabolismus, bílkoviny ze syrovátky snižují cholesterol, riziko rakoviny, zlepšuje celkovou kondici a je vhodná proti kožním chorobám (především akné a lupence), zlepšuje činnost jater atd.
Můžete ji pít jako horký či studený nápoj, udělat si pleťovou masku či si ji nalít do koupele a chvíli v ní relaxovat. 

Další zajímavé recepty zde >>