SUROVINY:
- čerstvé žampiony (kromě nejběžnějších žampionů lze grilovat i velké portobello)
- mix sýrů - eidam v bločku, niva, parmazán, gouda, sýr s bílou plísní...
- hrst listů medvědího česneku
- sůl a grilovací koření dle potřeby
- marinovaná řepa, mix salátů, cherry rajčátka
- olej
POSTUP:
Na nerezovém struhadle nastrouhejte do misky sýry, které máte rádi. Žampionům vyloupněte nožku a tu také nakrájejte na drobné kousky. S pomocí nůžek na bylinky nebo kolíbkou nasekejte medvědí česnek, jde to velmi rychle. Vše smíchejte v misce, můžete dokořenit směsí koření, v případě použití např. sýrů balkánského typu vůbec směs nesolte, sýr je sám o sobě dost slaný.
Plňte hlavičky žampionů, grilovací desku lehce zakapejte olejem a všechny plněné žampiony na ni vyskládejte. Grilovací desku položte na rošt přiměřeně nad horké brikety nebo dřevo a grilujte cca 15 minut, neotáčejte je. Z desky lze hotové žampiony přenést na talíř šikovnou obracečkou. Podávejte se salátem, marinovanou červenou řepou nebo osvěžujícím tzatziki.
Orion tip: recept můžete obměňovat podle libosti, mimo sezónu medvědího česneku jej nahraďte libečkem, mladými kopřivami, koriandrem. Skvělé jsou i k topinkám nebo grilovanému masu.