Sugo je rajčatová omáčka, kterou využijete na těstoviny, k masu, na lasagne, noky, na pizzu, jako základ pro polévky, omáčky, ragú... Vaří se ze zralých rajčat a panenského olivového oleje a je možné ji doplnit dalšími ingrediencemi, jako je bazalka, oregano, česnek, cibule...
Suroviny
- 1 kg čerstvých rajčat
- 1 cibule nebo větší šalotka
- 70 ml olivového oleje
- bylinky, např. bazalka
- cukr, sůl
Postup:
Na olivovém oleji orestujte cibuli, přidejte pokrájená rajčata a rozvařte je doměkka. Dle chuti přidejte cukr, sůl, pepř a další ingredience – bylinky, koření. Důkladně promíchejte a přidejte panenský olivový olej.
Vše pak důkladně propasírujte, znovu svařte a horké naplňte do sterilovaných sklenic a zavařte. Po vyjmutí obraťte sklenice dnem vzhůru na utěrku a nechte chladnout.
Sugo by vydrželo několik měsíců, ale to byste ho museli mít hodně. Bude vám totiž tak chutnat a má tak široké použití, že bude určitě rychle pryč. A pokud se vám nechce jej zavařovat, můžete ho také zamrazit.
A proč rajčata neloupat a raději pasírovat? Zachovají si tak více vitamínů.