SKLADOVÁNÍ ČERSTVÝCH VAJEC

Vajíčka z obchodu nebo od farmáře si většinou přineseme v kartonovém obalu, který ale není vhodný k uložení do lednice. Může být kontaminován nebo se ve vlhkém prostředí promáčí. Proto je lepší uložit vajíčka do boxu k tomu určenému.

Většina má prohlubně, víko nebo výklopný vícepatrový systém, který umožní mít v policích nebo dvířkách uloženo potřebné množství čerstvých vajec. Pozor, pokud jsou vajíčka uložena ve dveřích lednice, neměla by se často otevírat, zvlášť v létě, kdy dochází k výkyvům teplot.

Ideální teplota je 5–8 °C. 

Je třeba dodržet zásadu, že vajíčka v boxech mají být uložena špičkou dolů. Tam se totiž nachází póry, které umožní vajíčku "dýchat". 


VAŘENÍ VAJEC

Časy vaření vajec jsou obecně známé, přesto si je připomeňme. Počítají se od doby varu vody. K tomu se hodí kuchyňské minutky nebo plastový "pan Žloutek". který má tepelný indikátor a podle doby varu se červená výseč zmenšuje.

Zkuste to, je to vychytávka, kterou oceníte.

  • 5 minut - naměkko
  • 7 minut - nahniličko
  • 10 minut - natvrdo

A aby při vaření nepraskla, používejte vajíčka pokojové teploty a do vody kápněte trochu octa. Po uvaření horkou vodu slijte a napusťte na ně studenou z kohoutku, tím se vejce šokově zchladí.


KRÁJEČE NA VAJÍČKA

U nás najdete různé typy kráječů. Některé díky systému napnutých strun vytvoří z vajíčka vařeného natvrdo plátky na chlebíčky či do aspiku. Máme ale i kráječ, který vytvoří jediným stlačením šestinky

A příprava bramborového salátu se neobjede bez kráječe, který z vajec ve chvilce vytvoří kostičky. 


SERVÍROVÁNÍ VAJEC

Snídaně s vařeným vajíčkem naměkko a opečeným toastem je ten nejlepší start do nového dne. Ranní dávka bílkovin zasytí na celé dopoledne. K servírování vajíček se hodí stojany na vajíčko. Lze sáhnout do klasickém stojánku na silnější nožce nebo po talířku s prohlubní, u kterého je možné do lemu odkládat oloupané skořápky.


Vychytávky ke zpracování vajec

  • oddělovač žloutku pohodlně oddělí žloutky od bílků, což oceníte při přípravě jarní nádivky, piškotu na dortový korpus atd.
  • nůžky na křepelčí vajíčka "rozstřihnou" skořápku, která se jinak velmi těžko odděluje. Minivolská oka vypadají skvěle na sendvičích nebo jednohubkách.

Jak poznat, že je vejce čerstvé? 

Čerstvé vejce má pevný, pěkně vypouklý žloutek a průhledný hustý bílek. Čím je vajíčko starší, tím tekutější má žloutek. U vajec z obchodu se lze orientovat podle minimální trvanlivosti, ta je většinou 28 dní od data snášky.