Kdy slavíme svátek svatého Martina?

Svátek svatého Martina připadá každý rok na 11. listopad. Je spojený nejen s koncem podzimních prací a blížící se zimou, ale i s tradičním hodováním – hlavní roli hraje pečená husa, zelí, domácí knedlíky a samozřejmě mladé víno.

Podle legendy byl svatý Martin z Tours římským vojákem, který jedné chladné noci potkal promrzlého žebráka. Neváhal, rozpůlil svůj plášť a jednu polovinu mu daroval. Později se stal mnichem a biskupem – kvůli své skromnosti se prý schoval v husníku, když ho lidé chtěli jmenovat. Husy ho ale prozradily svým kejháním – a právě proto se dodnes na svatého Martina peče husa.

Dalším zvykem, který si získal oblibu i v moderní době, je otevírání svatomartinského vína. První lahve mladého vína z aktuálního ročníku se podle tradice otevírají 11. listopadu v 11 hodin. Jedná se o lehká, ovocná a svěží vína, která se výborně hodí právě ke svatomartinské huse.


Typické svatomartinské menu vypadá takto:Pekáč GRANDE oboustranný 43x30 cm

  • Pečená husa s křupavou kůrčičkou
  • Červené nebo bílé zelí
  • Houskové nebo bramborové knedlíky
  • Dezert: svatomartinský koláč nebo jiné tradiční pečivo
  • K tomu sklenka mladého vína

Chcete si takovou hostinu připravit doma? Inspirujte se v naší nabídce pekáčů na husu, kuchyňských pomůcek nebo stylového servírovacího nádobí.

Pečení husy není žádná věda – s vhodným vybavením to zvládne každý.
 

Nejčastější otázky a tipy: Jak připravit dokonalou svatomartinskou husu

1.  Jak velký pekáč potřebuji na husu?

Vybírejte pekáč minimálně 35–40 cm dlouhý, ideálně s vyšším okrajem a poklicí. Pro větší husu se hodí oválný pekáč s víkem, který rovnoměrně rozvádí teplo.

Tip: Prohlédněte si naši sekci pekáče a zapékací nádoby

 

2. Jak upéct svatomartinskou husu dozlatova?

Klíčem je nízká teplota a trpělivost. Začněte na 130–150 °C a pečte pomalu 4–5 hodin, dokud maso nebude měkké. Nakonec zvyšte teplotu na 200 °C pro křupavou kůrku.

Tip: Husu nezapomeňte pravidelně přelévat výpekem.

 

3. Jaký nůž nebo kráječ použít na knedlíky?

Pro rovnoměrné a nelepivé plátky použijte drátěný kráječ na knedlíky nebo ostrý nůž namočený ve studené vodě.

Tip: Podívejte se na náš kráječ na knedlíky.

 

4. Jak správně servírovat svatomartinskou hostinu?

Servírujte na ohřátých talířích (jídlo tak déle vydrží teplé), s decentní dekorací a tradičním husičkovým ubrouskem nebo podložkou. Můžete využít i servírovací tácy z přírodních materiálů.

Tip: Najdete je v kategorii stolování.