Tato sezónní zelenina, která při správném uskladnění vydrží opravdu dlouho, si říká o zpracování v kuchyni. Kromě pečené řepy, boršče a tataráčku si můžete připravit jednoduchá jídla, která se hodí nejen k večeři, ale udělají parádu i na oslavě, rautu nebo při grilovačce s přáteli.

 

TROJICE RECEPTŮ, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ:

1/ ŠŤAVNATÝ SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY

Voňavá červená řepa má nasládlou, zemitou chuť, která si dobře rozumí s výraznými sýry, nahořklou rukolou nebo jemným špenátem.

Navíc se po uvaření nebo upečení v alobalu v troubě lehce strouhá či krájí, takže tento salát může mít tisíc obměn a podob. Jednou jsou to přidané opražené mandle, piniové oříšky a marináda z medu, jindy granátové jablko, kozí sýr či křen.

Vyzkoušejte salát z červené řepy s rukolou >>

 

2/ RYCHLÁ POMAZÁNKA Z ŘEPY

Pomazánka ze strouhané vařené řepy je chutnou večeří, např. společně s proteinovým pečivem s nízkým obsahem sacharidů. Ale i na rautu se bude mezi ostatním občerstvením vyjímat na plátcích bagety nebo v miskách s krekry nebo tyčinkami z listového těsta.

Stačí ji spojit s krémovým sýrem či tvarohem a dochutit lehce bylinkami, mletými ořechy nebo špetkou chilli. Variant je nespočet.

Pomazánka z řepy, co rozzáří jakékoliv pohoštění >>

 

3/ SLADKÉ RŮŽOVÉ COOKIES Z ŘEPY A OVESNÝCH VLOČEK

Sušenky z řepy, vloček a oříšků jsou skvělou tečkou po nedělním obědě, kdy si rodina i hosté pochutnají na těchto křupavých cookies spolu s dobrou kávou. Řepánky okouzlí svou růžovou barvou i dětské strávníky. Pochutnají si na nich i ve škole, pokud jim je zabalíte do svačinového boxu.

Navíc je můžete připravit v odlehčené formě s použitím xylitolu nebo stévie jako náhrady cukru. Jsou díky vločkám plné vlákniny, takže zasytí a chutnají skvěle.

Recept na křupavé řepánky najdete zde >>