Určitě si každý pamatuje od dětství špajz nebo sklep plný domácích zavařenin, nakládané zeleniny a jiných dobrot. A teď je navíc sezóna okurků, které jsou vynikající ke grilovanému masu, řízku i do salátů. Křupavé, s vůní kopru.

U nás najdete:

Podrobně se tématu zavařování věnujeme v následujících řádcích:

Aby zavařené ovoce a zelenina vydržely co nejdéle, je potřeba dbát na hygienu a čerstvost vstupních surovin, ale i na kvalitu a sterilizaci sklenic a lahví. Takže žádné olizování lžiček a žádné vykrajování nahnilých částí ovoce. Jeden kousek se známkami plísně může zkazit celý obsah sklenice. 


1/ UZAVÍRATELNÉ LAHVE VHODNÉ K ULOŽENÍ VYLISOVANÝCH ŠŤÁV NEBO SIRUPŮ Z ODŠŤAVŇOVACÍCH HRNCŮ

Odměnou za práci a čas, který věnujete odšťavňování, bude skvělá chuť domácích šťáv a sirupů z různých druhů ovoce, zeleniny i bylinek. Získáte vynikající zdroj vitamínů a energie. Budete překvapeni, že se správnými pomocníky to není vůbec náročné. Pak už nebudete chtít šťávy z obchodu, kde je podíl ovoce minimální a barvu i chuť zajišťují umělá barviva a aromata.

Dobrý tipem je litinový odšťavňovací mlýnek na ovoce. Je ideální pro zpracování drobného ovoce - malin, ostružin, rybízu, jahod. Připravíte výtečné domácí šťávy a marmelády pomocí odšťavňovací šnekové hřídele uvnitř strojku, která automaticky odděluje šťávu od slupek s jadérky a je vybaven šroubem pro nastavení intenzity odšťavňování. Výsledná šťáva si zachovává všechny hodnotné látky. Lahve různých velikostí a tvarů najdete zde >>


2/ MINI SKLENIČKY NA DROBNÉ ZAVAŘENINY A PEČENÝ ČAJ

Malé skleničky jsou ideální na jednu porci pečeného čaje, kterou pouze zalijete horkou vodou.

Ale stejně dobře se hodí pro výrobu jednoporcových marmelád, kdy je třeba plánujete věnovat někomu jako pozornost nebo dárek.

Pečený čaj můžete připravit z čerstvých, sezónních surovin a oblíbeného koření, ale pokud potřebujete udělat místo v mrazáku, kde zbyla velká část loňské úrody, lze ovoce rozmrazit a na hlubokém plechu rozpéct v troubě. Stačí jej péct při 170 °C po dobu 35-40 minut. Je skvělý i na lívance nebo palačinky. Perfektní skleničky najdete zde >>


3/ KLASIKA NA MARMELÁDY, KOMPOTY, ALE I DOMÁCÍ PAŠTIKY

Ty pravé domácí hospodyňky zavařují vše s energií a láskou. Dokončením jejich výrobků u sporáku to pro ně zpravidla nekončí. Své dílo touží dotáhnout do dokonalosti. Při zavařování to vše začíná výběrem tvaru sklenic – každá se hodí na něco jiného.

Nízké rovné sklenice jsou skvělé na uložení paštik, pomazánek a marmelád, protože i příborovým nožem se dobře dostanete do všech míst skleniček.

Oblé, tvarované skleničky do objemu 0,4-1 litr jsou zase dobré na zavařování kompotů z ovoce a zeleniny, kyselých okurků, čalamád, dětských přesnídávek, lesních hub a brusinek. A i včelaři nepřijdou zkrátka.

Různé velikosti a dekory skleniček a víček nabízíme zde >>


4/ KDYŽ MALÁ SKLENICE NESTAČÍ

Pořádnou sklenici budete potřebovat hlavně v okurkové sezóně. Tam je opět třeba pořádně očistit sklenice, osušit hrdlo a víčka. A domácí nakládačky je nutné zbavit všech nečistot. Pod proudem pitné vody je nutné je očistit od hlíny a dalších nečistot. K tomu dobře poslouží klasická houba, ale i silikonová žínka, která je šetrná a jejich povrch nepoškodí.

Lze je zavařit běžným způsobem, s mrkví, koprem a kořením, někdo přidává i křen. A když budete mít k dispozici opravdu velkou zavařovací sklenici, není problém připravit kvašáky. Vyberte si zde >>

Kvašáky neboli rychlokvašky je tradiční lidové označení okurek kysaných v solném nálevu. Doporučuje se okurky propíchat, aby mohl unikat oxid uhličitý; kdo to neudělá, bude mít tzv. močáky, ze kterých při konzumaci stříká šťáva. Postupně nastane mléčné kvašení, tekutina se zakalí, okurky změknou a dostanou příjemně nakyslou chuť. Kvašáky i lák z nich jsou oblíbenou letní pochoutkou, která v horku osvěží a podporuje látkovou výměnu.

A pokud hledáte pár rad k zavařování, sterilizaci v hrnci nebo troubě a další tipy, přečtěte si tento článek>>

A finální tuning?

Praktické a zároveň stylové visačky a samolepky, které slouží k určení data zavařování a označení surovin, budou tou pravou tečkou za celou zavařovací akcí. Taková s láskou připravená marmeláda nebo pečený čaj může být i krásným home made dárkem pro vaše blízké. Samolepky si prohlédněte zde >>