KOPŘIVOBRANÍ
Postní jídla plná chutí!
Období po bujarém masopustu, plném tučných jídel a smažených koblížků přeje střídmým pokrmům. Mezi postní jídla patřily odjakživa prosté pokrmy bez masa a sádla. V hlavní roli jsou luštěniny, zelenina, bylinky, kysané zelí, jednoduché zeleninové polévky a různé kaše. Naše babičky si jistě vzpomenou na pučálku, kočičí tanec, bramborový kucmoch nebo škubánky s mákem.
Receptů je všude dost, určitě se nechte inspirovat. Omezení nezdravých tuků a masa prospěje tělu i hlavě. Získáte energii a trochu si pročistíte organismus.
KOPŘIVOBRANÍ – JEDEME NA ZELENÉ JARNÍ VLNĚ
Kopřivu si každý spojuje s nevzhlednými, zarostlými kouty a svědivou vyrážkou, kterou způsobují její žahavé chloupky. Ale pozor. Její přednosti lze využít i v kuchyni, kde osvěží běžný jídelníček a podpoří detoxikační procesy v těle. Tak hurá pro rukavice a natrhejte si jich dost. Nejlepší jsou právě mladé rostliny, u kterých můžete konzumovat celou nadzemní část.
Co lze z kopřiv připravit?
1/ KOPŘIVOVÝ ČAJ
Odvar světle zelené barvy má výborné detoxikační účinky, podporuje tvorbu krve, má dobrý vliv na močové cesty a působí protizánětlivě i jako lehké antihistaminikum.
Do borosilikátové konvice vhoďte pár listů kopřivy, přiveďte vodu s lístky k varu a ihned stáhněte. Nechte louhovat cca 5 minut a podle chuti doslaďte medem nebo přidejte kapku citrónu. Vychytávkou jsou konvice s již vloženým sítkem, takže rostlinky nemusíte cedit a do hrnečku si nalijete čistý nálev.
2/ KOČIČÍ TANEC S KOPŘIVAMI
Tohle staročeské jídlo bylo vařeno s mnoha obměnami, např. ze směsi krup a čočky, v některých regionech i z brambor a zelí. My jsme sáhli k variantě s luštěninami. Uvařte hrách a čočku a do téměř scezených luštěnin přidejte namočené a uvařené sušené houby, nadrobno nakrájené listy mladých kopřiv, kmín a sůl. Nechte zbytek vody vyvařit. Pak stačí na kvalitní pánvi na másle osmažit nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Vše smíchejte a dochuťte majoránkou. To je celé. Kopřivy přidají barvu a zajímavou chuť do směsi.
Kočičí tanec je dobré podávat ještě teplý jako hlavní chod. Po vystydnutí se z něho může udělat luštěninový salát, stačí přidat nakrájená rajčata, okurky a čerstvou jarní cibulku.
3/ KOPŘIVOVO-SÝROVÉ TYČINKY
Není nic jednoduššího, než vyválet listové těsto na pečicím papíře, posypat ho nasekanými kopřivami a sýrem, nastrouhaným na jemném struhadle. Šikovné rádýlko vytvoří tyčinky nebo drobnější čtverečky, které lze i s papírem přenést na kvalitní plech. Přátelé i zvědavá rodina rozhodně nepoznají, že jste místo špenátu použili kopřivy.
Orion tip: zkuste tuto klasiku obměnit. Vyválejte těsto do kulatého tvaru, uprostřed vykrojte kolečko a nařežte jednotlivé paprsky. Celý recept najdete zde >>




