JEDEME NA ZELENÉ JARNÍ VLNĚ

Tak hurá pro rukavice a natrhejte si jich dost. Nejlepší jsou právě mladé rostliny, u kterých můžete konzumovat celou nadzemní část.

Co lze z kopřiv připravit?

1/ KOPŘIVOVÝ ČAJ

Odvar světle zelené barvy má výborné detoxikační účinky, podporuje tvorbu krve, má dobrý vliv na močové cesty a působí protizánětlivě i jako lehké antihistaminikum.

Do borosilikátové konvice vhoďte pár listů kopřivy, přiveďte vodu s lístky k varu a ihned stáhněte. Nechte louhovat cca 5 minut a podle chuti doslaďte medem nebo přidejte kapku citrónu.

Vychytávkou jsou konvice s již vloženým sítkem, takže rostlinky nemusíte cedit a do hrnečku si nalijete čistý nálev.

2/ KOČIČÍ TANEC S KOPŘIVAMI

Tohle staročeské jídlo bylo vařeno s mnoha obměnami, např. ze směsi krup a čočky, v některých regionech i z brambor a zelí. My jsme sáhli k variantě s luštěninami. Uvařte hrách a čočku a do téměř scezených luštěnin přidejte namočené a uvařené sušené houby, nadrobno nakrájené listy mladých kopřiv, kmín a sůl. Nechte zbytek vody vyvařit.

Pak stačí na kvalitní pánvi na másle osmažit nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Vše smíchejte a dochuťte majoránkou. To je celé. Kopřivy přidají barvu a zajímavou chuť do směsi. 

Kočičí tanec je dobré podávat ještě teplý jako hlavní chod. Po vystydnutí se z něho může udělat luštěninový salát, stačí přidat nakrájená rajčata, okurky a čerstvou jarní cibulku.

3/ KOPŘIVOVO-SÝROVÉ TYČINKY

Není nic jednoduššího, než vyválet listové těsto na pečicím papíře, posypat ho nasekanými kopřivami a sýrem, nastrouhaným na jemném struhadle. Šikovné rádýlko vytvoří tyčinky nebo drobnější čtverečky, které lze i s papírem přenést na kvalitní plechPřátelé i zvědavá rodina rozhodně nepoznají, že jste místo špenátu použili kopřivy.

Orion tip: zkuste tuto klasiku obměnit. Vyválejte těsto do kulatého tvaru, uprostřed vykrojte kolečko a nařežte jednotlivé paprsky. 

Celý recept najdete zde >>

4/ ČERSTVÁ KOPŘIVOVÁ ŠŤÁVA

Zkusit můžete také něco svěžího, co si díky svému způsobu přípravy zachová spoustu živin.

Například čerstvou šťávu z kopřiv. 3 menší jablka, 1 okurku a 2 hrsti čerstvě natrhaných kopřiv postupně odšťavněte pomocí šnekového odšťavňovače a vychutnejte si čerstvou kopřivovou šťávu plnou enzymatických látek.