HURÁ NA BEZINKY

Sezóna černého bezu je tu. Navíc jej najdete podél cest na procházce přírodou, je dostupný, tak proč toho nevyužít? Bezinky můžete sbírat od srpna až do října.
Černý bez se pyšní tmavými plody, které mají blahodárný účinek na lidský organismus.
Je nutné podotknout, že zralé plody nekonzumujeme v syrové podobě, je třeba je tepelně zpracovat, např. povařit alespoň 20 minut. Na sirupy, likéry, zavařeniny, ale můžete je také nasušit a používat samostatně nebo je přimíchat do bylinných směsí. V sychravých, zimních měsících z nich pak snadno připravíte voňavý, tmavě fialový čaj, ideální na nachlazení.
Bezinky totiž posilují imunitu, působí protizánětlivě, bojují s nachlazením, při bolestech, migrénách a mají lehce projímavé účinky. Navíc jsou zdarma, tak proč si je nenatrhat, třeba společně se šípky.
A aby byla příprava a uložení produktů z těchto kouzelných bobulí co nejjednodušší, sáhněte po šikovných pomocnících. U nás najdete:
- skleněné láhve k uložení sirupů i likérů, opatřené kovovým uzávěrem, zátkou i kovovým klipem
- zavařovací sklenice s víčkem
- stylové samolepky k označení hotového produktu
Orion tip: Jak nejrychleji dostat plody černého bezu z větvičky? Pokud jste si přinesli černý bez z procházky, pečlivě jej umyjte a připravte si vidličku. S ní půjde otrhání bobulí rychleji.

