Právě teď můžeme zavzpomínat na to, co se jedlo před sametovou revolucí. Vzpomenete si na některá jídla, která tak trochu upadla v zapomnění? Nebo zůstaly stálicí ve vaši kuchyni? Kuřecí s broskví, katův šleh nebo nudle s mákem jsou klasika.

RETRO POMAZÁNKY

My jsme se tentokrát zaměřili na retro pomazánky, na které se možná trochu zapomnělo. Na čerstvém domácím chlebu si i dnes pochutná vaše rodina u večeře, ale poslouží jako základ na obložené chlebíčky.

Šunková pěna, pomazánka z uzené makrely nebo sloní žrádlo zachutná i dnes. Tady je recept na snadný domácí chléb a chutnou pomazánku. Třeba se budou hodit jako inspirace k večeři po návratu z lampionového průvodu nebo před Silvestrem:

JEDNODUCHÝ DOMÁCÍ CHLÉB

Péct chléb není zase tak složité, jak se to může zdát. Těsto bude hotové za 5 minut, kyne v míse 20 minut, párkrát se přeloží, vytvaruje se v ošatce a pak šup s ním do trouby.

Bez několikahodinového kynutí či živení kvásku. Tohle je taková rychlovarianta pro ty, kteří domácí chléb chtějí vyzkoušet nebo na poctivý kváskový chléb není zrovna čas.

Jak rychle upéct dobrý domácí chléb >>

POMAZÁNKA „SLONÍ ŽRÁDLO“

Tato tradiční pomazánka s hrubší strukturou se hodí jak k namazání na veku, čerstvý chléb, tak i na topinky ze staršího chleba.

Retro pomazánka ze surovin, které určitě najdete doma v lednici a ve spíži je hotová za chvilku a po vychlazení si na ní pochutnají nejen hosté nebo kolegové v práci.

Recept na "sloní žrádlo" najdete zde >>