Suroviny

  • 2 lžíce másla
  • 2 brambory
  • 1 cibuli
  • 0,5 lžičky kmínu
  • třetinu celeru, mrkev, petržel
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 g kyselého zelí
  • 150 ml smetany na vaření
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 300 g uzené krkovice v celku

Postup:

Uzené maso vložíme do studené vody, přidáme cibuli a koření (celý černý pepř, nové koření a bobkový list) a spolu s očištěnou mrkví, petrželí a celerem zvolna uvaříme doměkka. Vývar scedíme a maso nakrájíme na drobné kousky. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a v osolené a kmínem ochucené vodě uvaříme doměkka. Kysané zelí vymačkáme a nakrájíme na kousky. Cibuli nasekáme najemno.
Z másla, cibulky a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, ke které přidáme nakrájené kysané zelí a kmín, vše krátce orestujeme, zalijeme uzeným vývarem a vaříme asi 30 minut. Pak do polévky přidáme nakrájené uzené maso a uvařené brambory.

Polévku prohřejeme, zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme solí a cukrem.

Další zajímavé recepty zde >>