Suroviny
- 2 lžíce másla
- 2 brambory
- 1 cibuli
- 0,5 lžičky kmínu
- třetinu celeru, mrkev, petržel
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 g kyselého zelí
- 150 ml smetany na vaření
- 10 kuliček celého černého pepře
- 300 g uzené krkovice v celku
Postup:
Uzené maso vložíme do studené vody, přidáme cibuli a koření (celý černý pepř, nové koření a bobkový list) a spolu s očištěnou mrkví, petrželí a celerem zvolna uvaříme doměkka. Vývar scedíme a maso nakrájíme na drobné kousky. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a v osolené a kmínem ochucené vodě uvaříme doměkka. Kysané zelí vymačkáme a nakrájíme na kousky. Cibuli nasekáme najemno.
Z másla, cibulky a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, ke které přidáme nakrájené kysané zelí a kmín, vše krátce orestujeme, zalijeme uzeným vývarem a vaříme asi 30 minut. Pak do polévky přidáme nakrájené uzené maso a uvařené brambory.
Polévku prohřejeme, zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme solí a cukrem.