K jejímu upečení poslouží kvalitní smaltovaný pekáč. V něm ji můžete pomalu péct přikrytou víkem, které zajistí, že se nebude vysušovat a zůstane šťavnatá.
Délka pečení se řídí velikostí a stářím drůbeže, ale měla by vycházet z jednoduché rovnice, 1 kg masa odpovídá zhruba 1 hodině pečení.
Suroviny
- 1 středně velká husa
- 3 jablka
- rozmarýn
- sůl a kmín
- voda na podlévání
Postup:
Je to jednoduché. Husu řádně omyjeme, uřízneme křídla až k prvnímu ohybu, ta by se nám připékala, vydatně nasolíme a posypeme kmínem i uvnitř. Husu uložíme přes noc do lednice, dobrým tipem je i její naložení do mléka, díky čemuž bude krásně křehká. Druhý den ji vyndáme a počkáme, až bude mít maso pokojovou teplotu. Do smaltovaného pekáče ji vložíme prsíčky dolů, podlijeme horkou vodou do výšky alespoň 4 cm.
Pečeme 3 hodiny při 120 °C, průběžně ji opatrně otáčíme, kůži můžeme propíchnout, aby tuk mohl vytékat. Pak vložíme jablka na poloviny zbavená jadřinců, snítky rozmarýnu a pečeme další hodinu. Ke konci doby pečení víko sejmeme, zvýšíme teplotu na 200 °C a necháme kůžičku pěkně zezlátnout. Doporučujeme na závěr potřít kůžičku medem, bude pěkně křupavá.
Mezitím si připravíme houskové knedlíky a červené zelí, které k husičce prostě patří. Dobrou chuť.