S kávou utvoří perfektní dvojici a rozplynou se na jazyku. Vložené v celofánovém sáčku nebo sklenici budou romantickým dárkem pro vaši drahou polovičku nebo dobrotou, kterou překvapíte své kolegy nebo klienty.
Suroviny
- 1 tabulka bílé čokolády
- 2 lžíce jemně mletého kokosu
- 1 lžíce lyofilizovaných malin, případně jahod
- 1 lžička chia semínek
- 1 lžička psyllia
- 1 lžička březového cukru, případně čekankového sirupu
- 1 lžička burizonů
Postup:
Kvalitní bílou čokoládu nalámejte na menší kousky, případně použijte čokoládové pecičky. Připravte si na sporák menší hrnec s cca 2 cm vody, na jeho horní hranu položíte nerezovou misku na čokoládu s držadlem a čokoládu opatrně míchejte, až se rozpustí. Tato miska je šikovný pomocník, má výlevky, jimiž se čokoláda lépe nalévá do formy.
Na pracovní desku si položte silikonovou formu, např. srdíčka, kytičky či jiné tvary. Rozpuštěnou čokoládu nalijte do 1/3 formy a opatrně ji naklánějte do stran tak, aby vytvořila slabší vrstvu i na stěnách jednotlivých prohlubní. Aby rychleji ztuhla, můžete ji zatím uložit do lednice.
Příprava náplně do pralinek je jednoduchá. V misce se lžíci vody nechte chia semínka nabobtnat, budou tvořit pojivo, které suchou směs pěkně spojí. Pak přidejte jemně nasekané maliny, které ji obarví, kokos, burizony a cukr a vytvořte kompaktní hmotu, strukturou připomínající směs na přípravu nepečených vánočních kuliček. Pokud by byla směs řídká, lze přidat lžičku psyllia. Dostanete do pralinek i potřebnou vlákninu, navíc se zpevní, takže budete snadněji pralinky plnit. Pokud by byla hustá, můžete místo xylitolu přidat čekankový sirup, jenž směs osladí, ale také propojí. Do formy s čokoládou vtlačte rukou růžovou směs do 2/3 a zalijte zbytkem bílé čokolády.
Pralinky lze kombinovat samozřejmě i s tmavou čokoládou, pistáciemi, kousky pomerančové kúry, špetkou chilli a dalšími dobrotami, které máte rádi.
Po vychlazení v lednici pralinky snadno z formy vyloupnete.