Černý bez se pyšní tmavými plody, které mají blahodárný účinek na lidský organismus.

Je nutné podotknout, že zralé plody nekonzumujeme v syrové podobě,  je třeba je tepelně zpracovat, např. povařit alespoň 20 minut. Na sirupy, likéry, zavařeniny, ale můžete je také nasušit a používat samostatně nebo je přimíchat do bylinných směsí. V sychravých, zimních měsících z nich pak snadno připravíte voňavý, tmavě fialový čaj, ideální na nachlazení.

Bezinky totiž posilují imunitu, působí protizánětlivě, bojují s nachlazením, při bolestech, migrénách a mají lehce projímavé účinky. Navíc jsou zdarma, tak proč si je nenatrhat, třeba společně se šípky.

A aby byla příprava a uložení produktů z těchto kouzelných bobulí co nejjednodušší, sáhněte po šikovných pomocnících. U nás najdete:

Orion tip: Jak nejrychleji dostat plody černého bezu z větvičky? Pokud jste si přinesli černý bez z procházky, pečlivě jej umyjte a připravte si vidličku. S ní půjde otrhání bobulí rychleji.