Příprava domácích nudlí ale není vůbec složitá, předčí ty kupované a můžete si je díky šikovným strojkům na krájení nudlí udělat i do zásoby. Jakmile začnete dělat nudle a jiné druhy těstovin doma, pochopíte rozdíl mezi nimi.
Zvolený druh mouky závisí na tom, na co je kdo zvyklý a jaký výsledek očekává. Z hladké mouky se budou nudle více lepit i při krájení, z hrubé budou hrubší ve struktuře, ale při vaření více nabydou. Osvědčený kompromis nabízí polohrubá mouka.
Suroviny
- 130 g polohrubé mouky
- 1 vejce, ideálně domácí
- špetka soli
Postup:
Na kuchyňské váze odvažte mouku a vyklopte ji na vál. Uprostřed udělejte důlek a rozklepněte vajíčko. Přidejte sůl. Jako nejlepší nástroj poslouží obyčejný kuchyňský nůž, kterým se postupně mouka zapracuje do vajíčka. Pak už musí přijít na řadu ruční práce. Hněťte jej až do chvíle, kdy všechnu mouku spotřebujete a těsto bude velmi pevné, nelepivé. Pokud se drolí a rozpadá, stačí přidat pár kapek vody. To záleží na mouce.
Pak jej uložte na 5 minut do sáčku nebo misky s víčkem, aby neoschlo a jen si odpočinulo.
Kdo nemá po ruce šikovný strojek na nudle, bude muset použít váleček a pořádně zabrat. Těsto musí být tenké, téměř průhledné.
Se strojkem Francesco si ušetříte námahu. Těsto rozkrojte na 4 díly, rukou každý kus stlačte a na strojku nastavte největší otvor mezi válci. Samotnou tloušťku těsta lze regulovat otočením bočního kolečka s 9 stupni od základní šíře až po tenké, skoro průhledné pásy těsta. Takto připravené pláty je nutné nechat trochu proschnout, ideálně na bavlněné kuchyňské utěrce. Nesmí ale dojít k přeschnutí těsta. Pak jsou připravené na další zpracování.
Dle vybraného nástavce snadno vyrobíte polévkové nudle, široké přílohové nudle a další druhy těstovin. Stejnoměrnou délku zajistí šikovná rádýlka.
Orion tip: pokud budete dělat nudle do zásoby, sůl nepoužívejte vůbec. Ta by do nich natáhla vlhkost.