Suroviny

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 275 g mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 10 g soli
  • 7 g instantního droždí
  • vejce na potření
  • máslo na vymazání formy

Postup:

Do mísy robota dejte mouku, cukr, sůl a droždí. Suché ingredience krátce promíchejte, přidejte mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Hnětat je třeba asi 5 až 7 minut, dokud těsto nepřestane lepit na stěny. Těsto z mísy přesuňte na pomoučený silikonový vál a ještě chvilku prohnětejte. Dejte do mísy, zakryjte a nechte vykynout 90-120 minut, dokud těsto neznásobí objem. Formu na pečení vymažte máslem. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený silikonový vál. Těsto několikrát přeložte a vytvarujte do tvaru přibližného obdélníku (na délku plus mínus jako vybraná forma na pečení). Vytvarované těsto dejte do vymazané formy, postříkejte vodou z rozprašovače a zakryjte. Nechte kynout asi 60 až 90 minut, dokud těsto znovu nenabude. Troubu rozehřejte na 180 °C.
Vykynutý bochník opatrně potřete rozšlehaným vajíčkem. Dejte do vyhřáté trouby (do dolní třetiny) a pečte asi 45 až 50 minut. Chléb v polovině pečení zkontrolujte a znovu potřete vajíčkem. Upečený chléb nechte chvíli vychladnout. Okraje opatrně uvolněte od formy a pomalu vyklopte. Dejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Dávka z 500 g mouky je určená pro formu o minimálních rozměrech 23x14x7 cm.