Mražení je prostě jasná volba, jak si uchovat potraviny na horší časy. Stačí šikovné plastové boxy a můžete do nich uložit skoro všechno – od čerstvého ovoce až po zeleninu.
Klidně tam vložte i přebytky od oběda, ať nic nepřijde nazmar. Až nebudete večer stíhat uvařit si něco na další den do práce, taková krabička se bude perfektně hodit. Vytáhnete ji buď z lednice nebo při potřebě delšího uskladnění z mrazáku.
Do mrazáku bez problému zamíří i houby, maso nebo uzeniny. A nejlepší na tom je, že za pár týdnů stačí jen otevřít víčko a všechno máte připraveno. Může to být strouhaná mrkev a další kořenová zelenina jako základ na svíčkovou, rybíz na bublaninu, jahody ze zahrádky do tvarohových knedlíků, hotová drobenka na domácí kynuté koláče i naporcované maso.
Kromě dóz a boxů u nás najdete i zamrazovací sáčky, svorky k jejich uzavření a další šikovné pomocníky.
Mražení potravin je rychlý a snadný způsob, jak je uchovat čerstvé a po ruce.
Tipy, jak správně mrazit
Vlastní mražená zelenina i ovoce je skvělým řešením, jak získat chutné, zdravé potraviny, mít je vždy po ruce a navíc ušetřit. Proto přicházíme s tipy, jak plody ze zahrádky, v lese nasbírané houby, přebytky z vaření a např. maso nakoupené v akcích uložit do mrazáku co nejefektivněji. Ideální teplota je alespoň - 18 °C.
- Ovoce a zelenina by měly být čerstvé, pevné, bez plísní a jiného poškození, pokud je třeba je opláchnout, nechte je na mřížce nebo na plechu oschnout, aby se po zamrazení nepřilepily k sobě. Nejvíce se do mrazáku hodí bobulové ovoce, např. rybíz, borůvky, maliny, jahody. Peckovité ovoce je lépe vypeckovat, meruňky či švestky do ovocných knedlíků nebo buchet tak budou ihned po povolení z mrazáku k dispozici k balení do těsta.
- Maso, pokud to není panenka nebo kus na pečení vcelku, rozkrájejte na jednotlivé porce, plátky, nesolte jej. Vydrží v mrazáku klidně i půl roku, u mletého je třeba jej zpracovat do čtyř měsíců. Ryby by měly být vykuchané a čerstvé.
- Voňavé houby je lépe před mrazením krátce povařit (stačí 3 minuty) a nechat oschnout, zbavíte se tak nečistot, zmenší svůj objem a přesto zůstanou šťavnaté.
- Strouhanou zeleninu i tu nakrájenou na kolečka nebo kostičky můžete před uložením spařit v horké vodě a pak šokově zchladit a nechat oschnout. Zachová si barvu a šťavnatost.
- Mrazit můžete i pečivo, po vytažení z mrazáku jej stačí rozpéct v troubě, budete tak mít k dispozici rohlíky či housky kdykoliv si vzpomenete.
- Každý sáček popište druhem vložené potraviny, rokem sběru, datem nákupu a u masa např. gramáží či počtem plátků, porcí. Navíc z něj můžete odsát přebytečný vzduch. Díky tomu ušetříte místo a potraviny nebudou vysušené, i v mrazáku totiž mohou postupně osychat.
- A nejdůležitější pravidlo, po rozmrazení nikdy potravinu znovu nezamrazujte!