Zkuste celé naše Valentýnské menu nebo z něho využijte jen překrm a překvapte svého partnera v posteli.
Předkrm:
VALENTÝNSKÝ TOAST PLNÝ LÁSKY
- 2 plátky tmavého toastového chleba
- 2 vejce
- plátkový sýr
- sůl a mletý pepř
- máslo
- rukola
- olivový olej
Jak jednoduché. Na pánev kápneme trochu oleje a opečeme 2 plátky toastového chleba, na které položíme plátek sýra. Po vyjmutí toastů pánev otřeme ubrouskem, vložíme 2 silikonové formy na volská oka ve tvaru srdce a rozklepneme vejce. Lehce je osolíme, opepříme a necháme bílek zatuhnout. Na toast položíme rukolu a volské oko – srdce.
Hlavní jídlo:
HOVĚZÍ BIFTEK S PEČENOU ZELENINOU
- 750 g hovězí svíčkové
- 4 snítky tymiánu
- rajčata, paprika, cuketa dle chuti
- snítka tymiánu a rozmarýnu
- olivový olej
- mořská sůl
- čerstvě utlučený pepř
Maso z lednice nechte dojít do pokojové teploty. Nesolte, nekořeňte. Rozehřejte litinovou pánev, kápněte olej a zprudka silnější plátek svíčkové opečte z obou stran. Pak stáhněte teplotu, přidejte bylinky a lehce ho přelévejte výpekem se lžící másla. Hlídejte si stupeň propečení, podle toho, zda máte rádi hovězí krvavé nebo více propečené. Mělo by zůstat při zkoušce prstem pružné, ale zlehka pevné. Pak jej odstavte a nechte zakryté na teplém talíři odpočívat. Solit budete až při podávání. Do výpeku vhoďte zeleninu a opečte ji na skus. Podávejte jen tak, nebo s pečeným bramborem.
Dezert:
MAKOVO-OŘECHOVÁ SRDCE BEZ MOUKY
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g mletého máku
- 100 g změklého másla
- 4 vejce
- 150 g cukru (my jsme použili kombinaci 100 g cukru moučka a 50 g xylitolu)
- 250 ml mléka (lze nahradit rostlinným mlékem)
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička skořice a špetka soli
Tento recept je velmi jednoduchý, hodí se k přípravě jemných muffinů, bábovky nebo korpusu (ideálně do formy o průměru 20-24 cm). V mechanickém mlýnku si namelte mák. Ten obsahuje velké množství bílkovin, železo, vápník a další prospěšné látky, navíc uklidňuje a uvolňuje napětí. Oddělte si zvlášť žloutky a bílky. V zadělávací míse vyšlehejte žloutky s cukrem a se změklým máslem do pěny. Pak přidejte mletý mák, čerstvě mleté ořechy, mléko, skořici, sůl a 2 lžíce škrobu. Vznikne řidší směs, do které pomalu vařečkou přidejte pevný sníh z bílků.
Směs nalijte do lehce vymazané, případně olejem ve spreji vystříkané formy. My jsme použili naši oblíbenou formu na 6 srdcí. Z tohoto množství jich vznikne cca 12 kusů. U starších forem, zvlášť keramických nebo kovových je dobré ještě vysypat vnitřek mletým kokosem, pokud chcete zachovat bezlepkovou verzi receptu. Snáze se pak hotový moučník vyklopí. Plňte ji 1 cm pod okraj prohlubní, těsto trochu nabyde.
Pečte 30 minut v rozehřáté troubě na 180 °C, propečení poznáte podle zlatavého povrchu, případně píchněte špejlí do těsta, nemělo by téměř lepit.
Upečená srdíčka po zchladnutí vyjměte z formy a podávejte např. se šlehačkou a jahodami.