A pokud je ještě na první jarní zeleninu čas, poohlédněte se na procházkách třeba po rozkvetlých pampeliškách, bezových květech nebo různém plevelu (řebříčku, mladých kopřivách, ptačinci žabinci, bílých květech hluchavky, fialek a sedmikrásek, jeteli nebo bršlici kozí noze). Stačí se jen rozhlédnout.

Zkuste využít darů přírody a zahrádky a zpestřete si jídelníček. U nás k tomu najdete šikovné pomocníky.

Sklenice s klipovými uzávěryskleněné láhve a zavařovací skleničkynože a nůžky na bylinky a další kousky.

ŘEDKVIČKY

Tvarohové pomazánky s nadrobno nakrájenou ředkvičkou, saláty s lehce pikantními plátky této zeleniny jsou obecně známé.

Co takhle zkusit kvašené ředkvičky, plné vitamínů skupiny B a C? Jsou zdrojem bakterií mléčného kvašení, takže výborně nahradí probiotické tablety z lékárny. A přitom je to tak jednoduché. Stačí omyté ředkvičky nakrájet na čtvrtky či poloviny a zalít vodou svařenou se solí. Ideální jsou k tomu sklenice s kovovým klipovým uzávěrem. Pak sklenici umístěte na stinné místo v kuchyni a nechte 3 dny fermentovat. Ve chvíli, kdy lák získá mléčné zabarvení, jsou ředkvičky připravené ke konzumaci. Jsou výborné k masu nebo do salátů.

Do skleničky můžete přidat trochu cibule i kopru, který roste mezi sadbou často sám od sebe.

REBARBORA

Rebarbora neboli reveň je typickou květnovou řapíkatou zeleninou. Klasický koláč s tvarohem a rebarborou určitě někdy zkoušela každá hospodyňka. Svou štiplavou kyselostí je rebarbora typická a ne tento moučník každému zachutná.

Z rebarbory a cibule ale můžete udělat i čatní, které oživí jarní grilovačku.

Dokonce si můžete udělat i rebarborový džem, kdy svaříte s cukrem oloupané, nakrájené stonky rebarbory v hrnci do měkka. Stačí 15-20 minut, přidáte k ní šťávu z citronu, zázvor a pektin.

Hotovou směs lze rozmixovat do hladka nebo drobné kousky tzv. přiznat a budete mít zajímavou pochoutku k sýrům a krekrům v rustikálnějším provedení. Plňte ještě horké do zavařovacích sklenic a otočte dnem vzhůru.

PAMPELIŠKA

Věděli jste, že pampelišky obsahují 2x víc železa než špenát? Taková očistná kúra z pampelišek, která pročistí krev, podpoří látkovou výměnu a nakopne tělo množství vitamínů a minerálů, se vždycky hodí.

Z mladých pampeliškových listů lze udělat chutný salát. Nahradí v supermarketu kupovanou rukolu a navíc je zadarmo.

Stačí lístky natrhat, ideálně z rostlin, které ještě nemají květy, přidat další zeleninu a máte zdravou snídani nebo skvělou přílohu ke grilovanému masíčku.

Ze smetanky lékařské lze zužitkovat vše. Od kořene až po květy.

My přinášíme recept na pampeliškový med >>

Ten dělá babička Helenka už od roku 1972. Zkuste ho.