A aby šla příprava pěkně od ruky, přinášíme několik tipů, jak si vaření a smažení oblíbených pokrmů zjednodušit. Navíc nemusíte po večeři odpadnout na gauč s plným břichem, stačí pokrmy připravit o trochu zdravěji.

I několik drobností zamezí přejedení bez toho, že by pokrmy ztratily na chuti.

Stačí nahradit majonézu v bramborovém salátu bílým jogurtem, lehce dochuceným lžičkou hořčice nebo zakysané smetany. Někdo si oblíbil i kombinaci brambor a čerstvé zeleniny místo té sterilované. Rajčátka, okurka a paprika nakrájená na malé kostičky udělá z těžkého salátu lehkou a svěží přílohu. 

Maso či rybu smažte na menším množství oleje, případně použijte přepuštěné máslo. Nebo letos zvolte lososa či pstruha. 

Při zahušťování polévky použijte místo bílé mouky špaldovou nebo pohankovou.  


CO BUDETE POTŘEBOVAT PŘI PŘÍPRAVĚ VEČEŘE?

  • nepřilnavé pánve: umožní přípravu smažených řízků s menším množstvím tuku, někteří o krátkém opečení na pánvi vkládají řízky s oříškem másla do trouby. Řízky jsou pak křehké a měkoučké.
  • kvalitní hrnce s antiadhézním povrchem: pro vaření rybí polévky i bílé zelňačky se ztraceným vejcem.
  • ostré kovové nože: pomohou s krájením brambor, cibulky i kusu krkovičky na stejnoměrné plátky. U nás teď najdete i luxusní nože z damascénské oceli, které si díky jejich kvalitnímu provedení, ostré čepeli a vyváženému tvaru určitě zamilujete.
  • kráječe, loupače, škrabky: usnadní loupání a škrabání brambor na salát nebo kaši, kterou milují hlavně děti.
  • strojky s bubínkovým mechanismem: suché rohlíky nastrouhejte pomocí univerzálního strojku. Taková strouhanka vyjde výrazně levněji než kupovaná v sáčku, navíc zužitkujete starší rohlíky, které zbyly z předchozích dní.
  • obalovací misky: jsou šikovným pomocníkem pro obalování filetů či podkov z ryb v trojobalu.

Tak si užijte Štědrý den, moc se nehoňte a nepřejídejte se, ať neusnete u štědrovečerní pohádky na gauči. Běžte se pak trochu projít. Uvidíte, že procházka na čerstvém vzduchu bude jiná, se zvláštním kouzlem štědrovečerní atmosféry. A nezapomeňte svým blízkým říci, že je máte rádi.