Vedle stabilních závodníků Martina Michka a Milana Engela se nadcházející Dakarské rallye účastní také úspěšný motokrosař Dušan Drdaj, šampion offroad maratonů Martin Prokeš a Jaromír Romančík, bronzový medailista z Šestidenní a domácí mistr motokrosu nebo endura.

Průběžně budeme na Facebooku MRG přinášet fotky a videa z jednotlivých etap. Není to ale taková romantika, jak to v televizním přenosu nebo z fotek vypadá. Organizátoři opět slibují fyzicky i navigačně náročný závod.

Naše borce můžete také sledovat od 5. ledna každý den na NOVA ACTION a VOYO.


ORION TÝM SE PŘEDSTAVUJE:

MILAN ENGEL - zkušený český závodník a MARTIN MICHEK - elitní český závodník

MARTIN PROKEŠ - domácí šampion offroad maratonů (2022)

JAROMÍR ROMANČÍK - bronzový medailista na Šestidenní, domácí tituly v motokrosu nebo v enduru

DUŠAN DRDAJ - český šampion v motokrosu v královské třídě MX1 (2022)


ÚSPĚCHY A ZAJÍMAVOSTI ZE ZÁVODU - AKTUÁLNĚ:

„Poslední Dakar byl velmi náročný, ale potvrdili jsme, že se můžeme měřit se špičkou. Příběhy, který jsme zažili, jsou na knihu,“ tvrdil Ervín Krajčovič, šéf českého týmu.

  • Po 1. etapě je Martin Michek na 10. místě. Drsný rozjezd na Dakaru zvládli všichni. Martin Prokeš dozávodil na 61. místě. Výsledek to není vůbec špatný, vždyť mnoho závodníků přijelo až za tmy po sedmé večer. Na první dobrou to byl takový křest ohněm, ale Martin zvládl pomoc ještě parťákovi Bartovi Tabinovi se sebrat ze země po těžkém pádu, za což mu patří velký dík!
  • Engel už je na Dakaru mentorem, opět chce ale zajet dobrý výsledek. „Když jsem nastupoval na Dakar, tak jsem si myslel, že pojedu pár Dakarů, vyzkouším si to, a nic velkého jsem od toho nečekal. Chtěl jsem ale zajet dobrý výsledek, což se mi povedlo,“ řekl Engel s poukazem na čtyři roky staré maximum. „Určitě jsem ale nepočítal s tím, že odjedu deset ročníků,“ doplnil s úsměvem. Rád by se přiblížil svému dosavadnímu maximu, kterým je 15. místo z roku 2019.(zdroj: sport.cz)
  • Prokeš je specialista na dlouhé závody, offroad maratonům se věnuje devět let. V minulém roce celkově triumfoval v kategorii Moto2 na domácí scéně. „Předtím se jezdilo v těžkém terénu čtyři hodiny v kuse, letos se délka závodu zkrátila poprvé na dvě hodiny. Ta čtyřhodinovka se dá ale srovnat s jednou etapou na Dakaru, je to fyzicky podobně náročné,“ uvedl Prokeš, který má zkušenosti také s endurem. Největší obavy má nováček nejtěžší dálkové soutěže z jiné věci – ze zrádného písku, který se špatně čte. „Je potřeba dávat pozor, jestli je písek světlý nebo tmavý, dá se pak lépe předvídat terén. Také slunce může hodně ztížit situaci a zkreslovat povrh. Myslíte si, že jedete po rovině, ale najednou máte před sebou velkou jámu,“ dodal Prokeš, pro kterého budou největší výzvou duny. Věříme, že si s tím ale poradí. (zdroj: sport.cz)
  • Milan Engel se letos zatím zlepšuje každou etapou. Ve včerejší čtvrté obsadil 24. místo. Michek 9. místo. Paráda.
  • Dušan Drdaj drží o 18. minut 1. místo v „Rookie Challenge”, tedy pořadí závodníků, kteří startují na Dakar rally vůbec poprvé.
  • Chrono etapa zatím zdá se být brutální.
    Martin Michek s Milanem Engelem bojují o TOP20, Jára Romančík je hned kousek za nimi, Martin Prokeš na konci páté desítky.
    Zato Dušan Drdaj si vybírá smůlu a odstupuje s dírou v zadní nádrži. Výsledky přineseme později, snad jen, že Martin Michek a Milan Engel projeli v top20 na 17., respektive 19. místě. Držte se kluci.
  • Druhá půlka velmi náročné Dakarské rallye se rozjela a pro tým Orion – Moto Racing Group se neobešla bez problémů. Martin Michek předvedl i po pádu výborný výkon a v průběžném pořadí se vrátil na desátou příčku. Vážnou komplikací není ani jeho namožená ruka. Naopak málem skončil Milan Engel, když mu na trati praskla rozeta. Zachránil ho Jaromír Romančík, který se obětoval a z jeho motorky mu poskytl zadní kolo. Smekáme klobouk!!! Engel tak dál pokračuje v soutěži, momentálně drží 22. místo. Do cíle sedmé etapy se dostal také Martin Prokeš a Dušan Drdaj. Pro Romančíka už Dakar definitivně skončil.

    Skvělé výsledky 10. etapy: Michek 14. místo, Engel 26. místo, Prokeš 47. Rychlík Drdaj stále udivuje. Výborně za to vzal Dušan Drdaj. Ve středu dojel jako nejrychlejší nováček nejtěžší pouštní soutěže. Předvedl 21. nejlepší čas, o dvě místa přeskočil Rakušana Ebstera.

    Tak to je bomba. Michek má 9. místo v 11. etapě. Martin Michek dnes vyrovnal své etapové maximum na Dakar rally. Zároveň si o 12. minut pojistil top10 v celkovém hodnocení

    Ještě 1 etapa. Do cíle v přístavu Yanbu dojedou závodníci v pátek 19. ledna. Už teď je ale co slavit, kluci se ukázali jako vynikající jezdci a patří mezi špičku.


    Jsme v cíli DAKAR RALLY 2024 na neskutečném 10. MÍSTĚ pro Martina Michka. Opět tak vyrovnáváme nejlepší české historické maximum v kategorii motocyklů.

Pojďte fandit s termoplechovkou v ruce, nyní za AKČNÍ CENU. Tou vzdáváme hold našim klukům, kteří to letos opět rozjedou na plné pecky: