Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky suš. droždí
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 300 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek a 1 vejce na pomazání
     

Postup: 

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Do mísy dáme prosátou mouku, sůl, máslo a kvásek. Vše smícháme a řádně prohněteme těsto. Necháme kynout. Po vykynutí těsto vyválíme na sílu 1,5 cma vykrajujeme housky. Nebo lze klasicky plést copánek. Dáme je na vymazaný plech a ještě necháme kynout 30 minut. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem, solí či semínky. Housky dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C 20 minut.

Náš tip: Ideální je použít nízký plech s nepřilnavou vrstvou Grande nebo klasický plech se zkosenou stranou, díky které houstičky pěkně vypečené sesypete z plechu na tác, mřížku či pracovní desku.