Mohou být klasické, špaldové i bezlepkové a většinou musí nějaký ten čas počkat, než změknou. Proto se do nich pusťte s předstihem. Třeba s malými pomocníky, kteří Vám rádi pomáhají s pečením.

Univerzální recept na perníčky najdete zde >>

Perníčky nejsou jen vánočním cukrovím. S pomocí vykrajovaček, válečků nebo razítek si je můžete upéct a nazdobit i na Velikonoce. Doma to zavoní a hotové perníčky výborně poslouží jako dobrota ke kávičce, drobná dekorace nebo výslužka pro koledníky. Ti po hezkém perníčku často sáhnou raději než po zdobené kraslici.

Kdo nestíhá nebo nemá pevnou ruku, může místo zdobení použít embosované válečky a razítka, která vytlačí do vyváleného plátu těsta hezký jarní reliéf.

Perníčky potřebují před zdobením uležet, takže jej po vychladnutí uložte do plastového boxu. Třeba s kouskem jablíčka, které jim dodá vlhkost. Jen jej nezapomeňte po pár dnech zkontrolovat, případně vyměnit za čerstvé.

Začátkem dubna perníčky vytáhněte a nazdobte. Dobrým pomocníkem jsou sáčky s tenkou špičkou, kterou hladkou bílkovou polevu protlačíte a můžete kreslit motivy podle vlastní fantazie a schopností.

Tady je navíc pár tipů, které Vás mohou inspirovat k jejich zdobení:

Orion tip: zkuste sáhnout po sadě jarních vykrajovaček, kde najdete nejoblíbenější tvary. Nebo po vykrajovačce Zajíc, který má sklopené ouško, za které lze perníček zavěsit za hranu hrnečku. Návštěva bude nadšená.