Vločky dodají tělu potřebnou vlákninu, tvaroh a vejce bílkoviny. A pokud se použije místo cukru xylitol, bude se jednat i o odlehčený dezert, skvělý např. k odpolední kávě.

SUROVINY:

  • 2 hrnky mraženého ovoce
  • 3 oloupané střední stonky rebarbory
  • 1 vejce
  • ½ polotučného tvarohu ve vaničce
  • ½ hrnku hnědého cukru nebo náhražky cukru (výborný je např. březový cukr)
  • lžička skořice

drobenka:

  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 1 hrnek celozrnné mouky – lze ji nahradit mandlovou nebo kokosovou moukou
  • 1/2 másla
  • 2 lžíce třtinového cukru nebo březového cukru

POSTUP

Postup je jednoduchý. Z ingrediencí na drobenku vypracujte v míse sypkou směs, ideálním nástrojem k tomu jsou ruce. Teplem máslo povolí a udělá z vloček a dalších přísad drobivou směs, která přijde nahoru na tento dezert.

Vejce stačí smíchat s tvarohem a ¼ cukru a nalít do vymazaných keramických misek nebo větší formy. Pak přijde na řadu vrstva povoleného ovoce a na kousky nakrájená rebarbora. Tu zasypeme zbytkem cukru.

Nakonec se celý povrch zakryje drobenkou a vloží do rozpálené trouby na 200 °C na 30-40 minut. V průběhu pečení ovoce pod krustou drobenky mírně probublává a pouští šťávu. Crumble je hotový v okamžiku, když drobenka nahoře zezlátne.

Další zajímavé recepty zde >>