Cuketa, chcete-li cukína, je vynikající letní zelenina. Jedná se o druh tykve, která si u nás získala velkou popularitu. Nejenže je nenáročná na pěstování, ale obsahuje hodně vody, takže pokrmům dodá šťavnatost. Obsahuje množství vitamínů a minerálů, její konzumace v tepelné formě odbourává stres, posiluje svaly, srdce, zrak a je lehce stravitelná.

 

Jak zpracovat cuketu

Cuketa je dostupná, dietní a hodí se k přípravě sladkých i slaných jídel, kterých v kuchyni vykouzlíte nespočet. Navíc výsledné jídlo vyjde na pár korun.

Určitě každý zná klasický cukeťák, v troubě zapečenou cuketu, plněnou směsí mletého masa, cuketové řízky, zelí nebo perník, kterému nastrouhaná cuketa dodá vláčnost.

Proto přicházíme se dvěma tipy na méně časté recepty, které zvládne připravit každý. Zaujmou požitkáře při večerním posezení s vychlazeným pivkem i návštěvu u odpolední kávy.

 

A tady jsou. 2 netradiční recepty, které bude chtít ochutnat každý:

1/ CUKETOVÝ TATARÁK

Kombinace křupavých topinek a tataráku, který neobsahuje žádné maso a přitom chutná skvěle, je neodolatelná. Navíc v době zvyšujících se cen potravin vyjde tahle dobrota levně.

Spotřebujete jak starší chléb, tak i cukety z vlastní zahrádky nebo od známých. Udělá velkou parádu nejen při posezení s přáteli na zahradě, ale poslouží jako rychlá a zajímavá večeře.

Jednoduchý recept s dostupnými ingrediencemi najdete zde >> 

 

2/ SLADKÝ CUKETOVÝ ŠTRÚDL

Cuketový štrúdl, to zní netradičně. Ale věřte, že nepoznáte rozdíl mezi jablky a touto směsí.

Recept se hodí právě pro období, kdy je cuket hodně a jablíčka ještě nedozrála. Recept na cuketový závin >>